De kunst van Artemisia is zelfverzekerd en zelfbewust (1)

2 december 2021

In de prachtige en authentieke ambiance van het Rijksmuseum Twenthe vindt tot en met 23 januari 2022 de bijzondere en verrassende kunstexpositie “Artemisia - vrouw & macht” plaats. Het grote talent van schilderes Artemisia Gentileschi heeft wereldwijd gezorgd voor een verrassende bekendheid en is zij één van de beroemdste kunstenaressen van de 17e eeuw. In 1593 werd Artemisia geboren in Rome.

De kunst van Artemisia is zelfverzekerd en zelfbewust (1)

Rijksmuseum Twenthe

Haar moeder overleed toen zij twaalf was en haar vader was kunstschilder Orazio Gentileschi, een vriend van de beroemde Caravaggio. Zij leerde het schilderen van haar vader. Al meteen viel haar schildertalent op en in plaats van onder de vleugels van haar vader in Rome te blijven, trok zij de wijde wereld in. Zij ging naar Florence, naar Venetië, naar Londen en Napels, waar ze in 1653 stierf.

Het leven van barokschilderes Artemisia kwam na haar besluit om te vertrekken uit Rome in een stroomversnelling en schilderen leidde tot een relatief zelfstandig leven. Met haar werk verdient zij een inkomen, verwerft zij aanzien en een mate van vrijheid met een plek in de kunstwereld. “Ik heb alle belangrijke heersers van Europa gediend”, schreef ze zelfverzekerd. “En mijn werk levert het bewijs van mijn roem”, voegde ze toe. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren.

De kunst van Artemisia is zelfverzekerd en zelfbewust (1) - 2

Artemisia’s talent viel niet te ontkennen. Dat ze als vrouw een uitzonderingspositie in een mannenwereld had ook niet. Artemisia worstelde met vooroordelen en was in de liefde niet heel erg gelukkig. Zij werd achtervolgd door een minachtende ervaring met haar leermeester, met een langslepende publieke rechtszaak tot gevolg. Na succesvolle presentaties in onder meer Rome, New York, Milaan en, recentelijk, in Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van barokkunstenaar Artemisia Gentileschi centraal geplaatst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-6262-370-5, "Artemisia. Vrouw & Macht", Joost Keizer en Thijs de Raedt, Waanders Uitgevers, 2021, 96 pagina's.

Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129, 7514 BP Enschede, www.rijksmuseumtwenthe.nl.


Gerelateerde artikelen