Het kaarslicht speelt een rol in historische schilderkunst

5 december 2021

Onder het in Nederland bekende begrip Openbaar Kunstbezit verschijnt zes maal per jaar het tijdschrift Kunstschrift. Met haar vijfde uitgave in 2021 verscheen een thema-editie over het gebruik van kaarslicht in de schilderkunst. Dit themanummer van Kunstlicht (5-2021) is gemaakt in samenhang met de tentoonstelling Kaarslicht in het Museum Gouda.

Het kaarslicht speelt een rol in historische schilderkunst

Museum Gouda

Tot en met 27 maart 2022 kunnen bezoekers van het museum genieten van de invloed van het gebruik van kaarslicht in een geschilderde kunstuiting. Het geheel aan kunstwerken maakt een bezoek een visuele belevingsreis door eeuwen van het weergeven van kaarslicht in de kunst. Bezoekers laten zich al heel snel meevoeren naar de intieme wereld vol nachtelijke spanning, avontuur, dramatiek en uitdrukkingskunst.

Er zijn maar weinig Nederlandse kunstenaars die het spel van licht en donker zo overtuigend beheersten als de schilder Rembrandt van Rijn, Gerard van Honthorst en Godefridus Schalcken. Zij gebruikten de kaars in een groot aantal van hun schilderijen als directe of indirecte bron van het licht. Hiermee wisten zij de toeschouwers altijd te betoveren en hen als het ware de voorstelling in te trekken.

Een bezoek aan de tentoonstelling is absoluut de moeite waard en de loop naar het museum wordt dan zeker afgesloten met een zakje heerlijke stroopwafels uit juist de stad van de stroopwafels. De speciale uitgave bevat een indrukwekkende schat aan illustraties en essays over het kaarslicht in de kunst en is zeker een collectorsitem voor liefhebbers van het kunstonderwerp “Licht in schilderkunst en sculptuur”.

Museum Gouda, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda, www.museumgouda.nl.


Gerelateerde artikelen