Comictekenaars openen hun archieven en laten alles zien (2)

7 december 2021

Tegelijkertijd resulteert deze compilatie van verschillende stripgenres, tekenstijlen en stromingen in een informatief overzicht van de Duitstalige stripgeschiedenis en in het bijzonder van de huidige scène. Historische originelen zoals de postuum gepubliceerde beeldverhalen van strippionier Wilhelm Busch zijn vroege voorbeelden van sequentiële kunst.

Comictekenaars openen hun archieven en laten alles zien (2)

Unveröffentlicht - Die Comicszene packt aus!

Werken als de tekeningen van Erich Ohser uit de jaren dertig laten zien dat de strip destijds niet de status had als die in de VS. Ongepubliceerde bladen van belangrijke pioniers als Willi Kohlhoff en Hansrudi Wäscher illustreren de doorbraak van kleine kleurrijke boekjes in de jaren vijftig en effenen de weg voor komische grootheden als Isabel Kreitz, Ulli Lust en Ralf König.

Brösels Werner levert het entertainment van de jaren 90 dat geschikt is voor de massa. De diversiteit waarmee de hedendaagse stripscène zich presenteert, vervaagt genres, stijlen en publicatiemethoden. Er hoeven geen limieten te zijn en de inhoud kan niet meer worden gegroepeerd in vaste categorieën zoals actie, fantasie of western.

De tentoonstelling presenteert schatten, waarvan sommige al tientallen jaren onder de oppervlakte van de Duitstalige stripscène liggen. Ongepubliceerde losse verhalen zijn te vinden van Wilhelm Busch tot Flix en hun breedte opent zowel een klein stripverhaal als een verhaal over de wereld. De bijbehorende dikke catalogus is een visueel juweel voor liefhebbers en voor docenten en studenten in de beeldcultuur. Een ontdekkingsreis door de wereld van de cartoons met interessante toelichtingen en spannende beeldverhalen.

Comictekenaars openen hun archieven en laten alles zien (2) - 2
Julia Zejn, uit: Ayahuasca, 2019 © Julia Zejn.

ISBN 978-3-946266-30-3, “Unveröffentlicht - Die Comicszene packt aus!”, Linda Schmitz-Kleinreesink en Christine Vogt, Edition Alfons, 2021, 256 pagina’s, € 29,80.

Ludwig Galerie Slot Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen