Kunstenaressen schilderden portretten en zelfportretten

8 december 2021

In het Beyeler Museum in Basel wordt het werk van negen kunstenaressen tot en met 2 januari 2022 getoond in de tentoonstelling onder de titel “Close-Up”. Centraal in de tentoonstelling staat het werk van deze vrouwelijke kunstenaars die zich in hun oeuvre gericht hebben op het verbeelden van mensen in de vorm van portretten en zelfportretten. Zij wisten zich te plaatsen in uitstekende en voorbeeldige posities in de kunstgeschiedenis van 1870 tot heden.

Kunstenaressen schilderden portretten en zelfportretten

Close-Up

De tentoonstelling gaat in op een periode, waarin het voor vrouwelijke kunstenaars in Europa en Amerika voor het eerst mogelijk werd om op een brede basis professioneel actief te zijn. Tegelijkertijd is het een tijd waarin het idee van het portret een diepgaande verandering ondergaat die gepaard ging met een fundamentele herwaardering van het idee van het individu. Net als de transformatie van het klassieke portret in het impressionisme zijn beloop nam, werd aan het begin van de nieuwe eeuw het volledig afstand doen van gelijkenis als mogelijke portretvorm uitgeprobeerd.

Daardoor veranderde het portret in een bepaalde vorm van uitdrukking waarin nieuwe ideeën over subjectiviteit en nieuwe representatiemogelijkheden werden verkend. De kunstenaressen die centraal staan in de tentoonstelling illustreren dit. Ze vertegenwoordigen geen geschiedenis van het portret sinds de moderne tijd. Maar elk van hen presenteert met hun oeuvre een specifieke vorm van portretten die in hun werkzame tijd zijn ontwikkeld.

Kunstenaressen schilderden portretten en zelfportretten - 2 Kunstenaressen schilderden portretten en zelfportretten - 3
Close-Up kinderwerkgids

De tentoonstelling richt zich op een specifieke kijk van de kunstenaressen op hun eigen omgeving, zoals die tot uiting komt in hun portretten. Van de wereldberoemde Mexicaanse Frida Kahlo is een detail van haar zelfportret op de omslag van de catalogus afgedrukt. De tentoonstelling is opgebouwd met ruim 100 kunstwerken van musea en privéverzamelingen uit Europa, Amerika en Mexico. De waardevolle catalogus is gedrukt in het Engels en Duits.

ISBN 978-3-906053-65-3, “Close-Up”, Theodora Vischer, Hatje Cantz Verlag, 2021, 342 pagina’s, € 58.

Fondation Beyeler, Beyeler Museum, Baselstrasse 77, CH-4125 Riehen, www.fondationbeyeler.ch.


Gerelateerde artikelen