Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (1)

11 mei 2023

In de nieuwe expositie “Reine Formsache - Konstruktiv-Konkrete Kunst” hebben de geometrische basisvormen driehoek, vierkant, cirkel of lijn een centrale plaats. De tot en met 18 juni 2023 lopende expositie brengt kunstwerken bij elkaar op basis van geometrische basisvormen en structuren. Op het allereerste gezicht “een pure formaliteit”!

Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (1)

Reine Formsache. Konstruktiv-konkrete Kunst aus der Sammlung

Deze grote kunstpresentatie uit de collectie Siegfried en Jutta Weishaupt laat zien dat dit allesbehalve routine is en hoe complex de omgang met wiskundige basiselementen kan zijn. Met een werk uit de jaren twintig staat Piet Mondriaan voor een radicaal niet-representatieve en geometrische beeldtaal in een strikt rechthoekige structuur van zwarte lijnen met witte vlakken en kleurvlakken in primaire kleuren rood, blauw en geel. Zijn beknopte rasterbeelden maakten Piet Mondriaan wereldberoemd en worden nog steeds gebruikt in de architectuur, mode en design.

Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (1) - 2

Nauwkeurige vormen en wiskundige systemen zijn het centrale ontwerpprincipe van zogenoemde Zürich Konkreten, vertegenwoordigd door werken van Max Bill, Camille Graeser, Verena Loewensberg en Richard Paul Lohse. Het ging de initiatiefnemers van deze kunststroming niet om het verwijzen naar een werkelijkheid die buiten de picturale ruimte bestond.

Met een precieze aanpak en op zoek naar een harmonieuze maat, creëerden zij krachtige composities waarvan het oppervlak, de kleur en de vorm het enige onderwerp van kunst zijn. Het werk van Josef Albers is daarentegen gebaseerd op wetenschappelijk denken en dagen onze visuele ervaringen uit. Zijn centrale doel is het doen van onderzoek naar de relatie tussen kleuren en de daarmee samenhangende veranderlijkheid van hun effect op de waarnemer. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen