Ter herinnering aan Picasso

28 april 2023

Pablo Picasso (1881-1973) is een beroemde Spaanse kunstschilder, beeldhouwer, keramist, tekenaar, sieraadontwerper en graficus geworden. Zijn omvangrijke oeuvre omvat schilderijen, tekeningen, sculpturen, grafiek, collages, keramiek en beelden waarvan het totale aantal zeker wordt geschat op 50.000 werken.

Ter herinnering aan Picasso

Pablo Picasso

Zijn meest indrukwekkende schilderwerk “Guernica” heeft afmetingen van 349 x 776 cm. Het werd bedacht en geschilderd in 1937 als reactie op de verwoesting van de Spaanse stad Guernica (Gernika in het Baskisch) bij een luchtaanval door het Duitse Condor Legioen en de Italiaanse Corpo Troop Volontarie, die toen vochten aan de zijde van Francisco Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Wereldwijd wordt met exposities, boeken en tijdschriften herdacht dat Picasso 50 jaar geleden is overleden. Pablo Picasso was de meest productieve kunstenaar in de geschiedenis van de westerse kunst en zijn oeuvre blijft nog steeds uiterst aantrekkelijk en populair. Gevierd en bekritiseerd wordt hij vanwege zijn onuitputtelijke creativiteit en zeer uitbundige levensstijl en hield hij nooit op met innoveren en experimenteren in de kunst.

Ter herinnering aan Picasso - 2 Ter herinnering aan Picasso - 3 Ter herinnering aan Picasso - 4
Filatelisten met een keuze voor het opbouwen van een thematische verzameling, kunnen al snel een interessante kunstcollectie “Picasso” opbouwen.

Hij produceerde een uniek rijk en gevarieerd oeuvre, waarbij hij een verscheidenheid aan stijlen, media en technieken aanpaste en uitvond in de dialoog met kunstwerken van andere kunstenaars, zowel historisch als hedendaags. In de beknopte publicatie en toegankelijke kunstgids over zijn leven en carrière schetst auteur Silvia Loreti de ontwikkeling van Picasso's kunst en zijn weg naar succes. Dit rijkelijk geïllustreerde boek bevat afbeeldingen van werken uit alle creatieve perioden van de kunstenaar gedurende tachtig jaar, vanaf zijn bescheiden opvoeding in Spanje tot zijn roemrijke oude dag in Zuid-Frankrijk. Picasso zorgde in zijn kunstzinnige leven regelmatig wel voor een kunstopstootje.

ISBN 978-1-84976-584-8, “Pablo Picasso”, Silvia Loreti, Tate Publishing, 2018, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen