Leonardo da Vinci zal altijd aantrekkingskracht houden

3 mei 2023

Over het leven en werk van de universeelgeleerde, ontdekker, uitvinder, ontwerper, tekenaar en kunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519) verschijnen steeds weer publicaties op de markt in de vorm van boeken, tijdschriften en in andere vormen.

Leonardo da Vinci zal altijd aantrekkingskracht houden

Leonardos Erbe en Leonardo in Detail

Meer dan 80 uitvindingen zijn aan hem toegeschreven, waaronder de onderzeeër, de helikopter en de drukpers. Tijdens zijn leven is er geen enkel prototype gemaakt. Gelukkig maar, want het resultaat zou op zijn best onvrijwillig grappig zijn, zoals zijn waterschaatser die in het slechtste geval zou overleven, zoals zijn gevleugelde vliegtuig. Alle technische ontwerpen zijn besproken en voorzien van afbeeldingen.

Leonardo heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op alle gebieden van kunst en kennis die hij demonstreerde in schilderen, tekenen en architectuur, natuurwetenschappen, anatomie, wiskunde, techniek en astronomie. Zijn genialiteit als schilder werd versterkt door een goed begrip van niet alleen het menselijk lichaam, maar ook de natuur en de fysieke wetten van het licht. Het boek viert de kunstenaar door 22 meesterwerken uit te lichten en te behandelen in detail. De lezer maakt kennis met verrassende details in schilderijen.

Leonardo da Vinci zal altijd aantrekkingskracht houden - 2 Leonardo da Vinci zal altijd aantrekkingskracht houden - 3 Leonardo da Vinci zal altijd aantrekkingskracht houden - 4

ISBN 978-3-328-10328-8, “Leonardos Erbe”, Matthias Eckoldt, Penguin Verlag, 2019, 2e druk, 319 pagina’s.

ISBN 978-94-9303-907-0, “Leonardo in Detail”, Stefano Zuffi, Ludion Publishers, 2019, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen