Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (2)

12 mei 2023

Om dit aan te tonen gebruikte hij ook een geometrische vorm: het vierkant. Naast Josef Albers zijn er werken van verschillende kunstenaars te zien, die gezamenlijk een veelzijdig panorama ontvouwen wanneer ze nadenken over een vierkant picturaal schema. Andere varianten van het hoofdthema imponeren in grote formaten.

Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (2)

Reine Formsache. Konstruktiv-konkrete Kunst aus der Sammlung

In de werken van Bridget Riley bijvoorbeeld combineren geometrische patronen zich tot onregelmatige en veelal diagonale kleurstroken. Als vertegenwoordiger van Op Art speelt ze ook met onze perceptie. De titelfoto van de expositie met het werk “Große Kadenz” van Günter Fruhtrunk uit 1972 laat zien hoe krachtig de lijn kan verschijnen als een eenvoudigste geometrische figuurstijfheid en vrijheid.

Omdat Fruhtrunk zijn nauwkeurige stroken minimaal verschuift ten opzichte van de diagonaal en de opeenvolging van kleuren nauwelijks merkbaar aan symmetrie ontsnapt, lijken zijn langgerekte vlakken de ruimte in te dringen en een uitbreiding te zoeken. De expositie wordt een visuele ervaring! Andere kunstenaars in de expositie zijn onder andere Max Bill, Auguste Herbin, Karl Gerstner, Antonio Calderara, Frank Stella, Beat Zoderer, François Morellet.

De begeleidende catalogus is weer in de vorm van de reeks stevige tijdschriften van Kunsthalle Weishaupt uitgevoerd en beschikbaar in de museumwinkel. De inhoud van het mooi uitgevoerde tijdschrift brengt op uitgebreide wijze verschillende posities van gerenommeerde kunstenaars van constructief-concrete kunst uit de omvangrijke collectie van kunstverzamelaars Siegfried en Jutta Weishaupt in een spannende dialoog tot elkaar en de stroming.

Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (2) - 2 Constructieve-concrete kunst uit kunstcollectie Weishaupt (2) - 3
In Attendance, 1993, Bridget Riley, olie op canvas, 165 x 228 cm; afbeelding uit tijdschrift Weishaupt.

“Reine Formsache. Konstruktiv-konkrete Kunst aus der Sammlung”, Kathrin Weishaupt-Theopold, Kunsthalle Weishaupt, 2022, 100 pagina’s, catalogus nr. 16, € 8.

Kunsthalle Weishaupt, Hans-und-Sophie-Scholl-Platz 1, D-89073 Ulm, www.kunsthalle-weishaupt.de.


Gerelateerde artikelen