Cornelius Völker laat dingen verschijnen en verdwijnen (1)

31 oktober 2023

In het Museum Kunstpalast Düsseldorf is de kunst van Cornelius Völker tot en met 7 januari 2024 in meerdere zalen te ervaren en te bewonderen. Of het nu gaat om mens of hond, kaarslicht of cavia, wolk of wapen - zo gevarieerd zijn de motieven in het werk van Cornelius Völker (*1965). Zijn pittige en kleurrijke schilderstijl valt direct op en waarin hij vaak overgaat op vertrouwde en alledaagse dingen.

Cornelius Völker laat dingen verschijnen en verdwijnen (1)

Cornelius Völker. Vom Erscheinen und Verschwinden der Dinge

Maar de alledaagse dingen in een nieuw licht laten verschijnen is altijd kenmerkend geweest voor zijn werk. Zelfs objecten die over het algemeen als nauwelijks de moeite van het schilderen waard zijn, spelen keer op keer toch een hoofdrol in hun weg naar het werk van Völker. In dit eerste institutionele overzicht van zijn werk in zijn geboortestad Düsseldorf toont het Museum Kunstpalast 85 olieverfschilderijen en 50 werken op papier uit alle creatieve fasen van de kunstenaar.

Tijdens de laatste jaren van zijn opleiding aan de kunstacademie van Düsseldorf ontwikkelde Cornelius Völker zijn krachtige figuratieve schilderkunst, waarin realisme en een expressieve, pasteuze verftoepassing, een zelfstandige beeldtaal vormen. Op even virtuoze als humoristische wijze worden verrassende facetten van het afgebeelde onthuld. Een fundamenteel thema waar de schilder telkens mee bezig is, is tijd. (Wordt vervolgd).

Cornelius Völker laat dingen verschijnen en verdwijnen (1) - 2
Woman in Landscape, Cornelius Völker, 2019, olieverf op doek, 118,11 x 78,74 cm, privébezit; © Cornelius Völker/VG Bild-Kunst, Bonn, 2023.

ISBN 978-3-8296-0990-6, “Cornelius Völker. Vom Erscheinen und Verschwinden der Dinge”, Maite van Dijk en Kay Heymer, Verlag Schirmer/Mosel München, 2023, 192 pagina’s, € 48.

Kunstpalast Düsseldorf, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.


Gerelateerde artikelen