Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (14)

30 oktober 2023

Wanneer een beeld op een gedrukte afbeelding plotseling beweegt of een getekende kogel zomaar vrij in de lucht gaat zweven, dan is er sprake van het bijzondere verschijnsel van optische effecten. De kijker ziet in dergelijke beelden al vrij snel diepte of ruimtelijke bewegingen, terwijl alles slechts plat en tweedimensionaal is getekend.

Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (14)

Geschiedenis van de op-art

Dit fascinerende spel van vorm, kleur en bewegende effecten heeft de Zwitserse Post door kunstenaar Youri Messen-Jaschin laten uitwerken op drie bijzondere postzegels met optische kunst. De drie postzegels met optische kunst zijn gedrukt in offsetdruk door Joh. Enschedé te Haarlem in opdracht van de Zwitserse Post. In het uitgifteprogramma zijn dit de allereerste vormen van op-art postzegels van Zwitserland.

Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (14) - 4

De officiële postzegels zijn zelfklevend uitgevoerd. In het bekende klantentijdschrift “Die Lupe” zijn deze postzegels uitgebreid besproken en afgebeeld en is een interview met de op-art kunstenaar uit Lausanne afgedrukt. Het zijn relatief grote postzegels met afmetingen van 40,5 x 44 mm.

Voor verzamelaars van het thema Optische Illusies op Postzegels een unieke mogelijkheid om de nog kleine verzameling uit te breiden met drie prachtige ontwerpen. De kunstenaar heeft ook drie bijbehorende ansichtkaarten ont-worpen met drie andere optische fenomenen. Dit bijzondere initiatief van de Zwitserse Post zal zeer worden gewaardeerd door verzamelaars en liefhebbers van optische, visuele en kinetische kunst. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen