Cornelius Völker laat dingen verschijnen en verdwijnen (2)

1 november 2023

"Het schilderij van Cornelius Völker gaat over het verschijnen en verdwijnen van dingen; het maakt ons bewust van de manier waarop tijd wordt waargenomen, die, hoewel lineair en constant, op uiterst complexe, geaccentueerde en gecondenseerde manieren voorkomt in de menselijke historie en cultuur", zegt Felix Krämer, algemeen directeur Art Palace. “De selectie van de werken die in onze tentoonstelling worden getoond en hun verhalende context wijzen op Völkers gelaagde representatieniveaus van tijd.

Cornelius Völker laat dingen verschijnen en verdwijnen (2)

Cornelius Völker. Vom Erscheinen und Verschwinden der Dinge

Het toont innerlijke verbindingen van deze zogenaamd ongelijksoortige visuele werelden van beelden”, legt Krämer uit. Negen thematische onderwerpen in de tentoonstelling geven een uniek beeld uit het oeuvre van Völker. In de eerste zaal bespreekt de kunstenaar voor de bezoeker de vraag naar relevantie van het medium olieverfschilderij in de 21e eeuw.

De felgekleurde afbeeldingen van Völker zijn voorbeelden van hoe kunstwerken ons waarnemingsvermogen kunnen vergroten en zo een gevoel van aanwezigheid oproepen. In het thema “Mens en dier” wordt getoond hoe Völker omgaat met de traditie van het stilleven in de schilderijen met cavia’s die op popsterren lijken, lijkt de tijd stil te staan en komen de verschillende schilderstijlen in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Cornelius Völker laat dingen verschijnen en verdwijnen (2) - 2

Völker heeft veel schilderijen gemaakt met als thema “verleiding”: chocolade, koffie, alcohol, maar ook hardere drugs zijn erop te zien, evenals enkele pistolen. Ze presenteren ongebruikelijke motieven, polariseren en raken aan een donkere kant van ons bestaan. Bij de expositie hoort een rijk uitgevoerde catalogus met veel reproducties.

ISBN 978-3-8296-0990-6, “Cornelius Völker. Vom Erscheinen und Verschwinden der Dinge”, Maite van Dijk en Kay Heymer, Verlag Schirmer/Mosel München, 2023, 192 pagina’s, € 48.

Kunstpalast Düsseldorf, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.


Gerelateerde artikelen