Op reis met de beeldcreaties van illustrator Michael Ende (1)

2 november 2023

Onder de titel “Michael Ende - Beelden en Verhalen” vindt tot en met 14 januari 2024 in de Ludwig Galerie, gevestigd in het Slot Oberhausen, een expositie plaats over de betekenis en invloed van de beeld- en figurencreaties voor liefhebbers van de strips, comics en beeldverhalen van tekenaar, illustrator, kunstenaar en verhalenverteller Michael Ende.

Op reis met de beeldcreaties van illustrator Michael Ende (1)

Michael Ende

Bezoekers gaan op een fantastische reis met creaties als Jim Knopf, Bastian en Momo en beleven allerlei avonturen in de fantasiewereld van Michael Ende. Rijd door een fantasiewereld op de rug van de gelukdraak Fuchur, ontmoet de kinderlijke keizerin, zit op de zolder met Bastian, vergezel Momo op de vlucht voor de tijddieven, brouw de satan-archeologische alcoholische wenspunch of beleef een avontuur met Jim Knopf en Lukas.

Deze wereldberoemde verhalen inspireren en raken al tientallen jaren personen. Fantasie en realiteit botsen altijd waarbij één ding duidelijk is: het is nooit te laat om je te verdiepen in de meesterwerken van Michael Ende. De meest uiteenlopende illustratoren en tekenaars hebben Ende’s literaire kosmos van fantastische en fascinerende karakters en heldhaftige figuren vertaald naar hun visuele werelden.

Op reis met de beeldcreaties van illustrator Michael Ende (1) - 2
Kunstwerk: Der gefesselte Sturm, Edgar Ende, 1965.

F.J. Tripp, die ook de overvaller Hotzenplotz van Otfried Preußler vorm gaf, creëert samen met Jim Knopf, Lukas en Emma iconen van boekkunst. Regina Kehn ontwikkelde het gekke karakterensemble van Wunschpunsch en Roswitha Quadflieg geeft de Neverending Story de legendarische initialen. Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van het boek is het de kunstenaar Sebastian Meschenmoser die dit wereldberoemde verhaal in een nieuw jasje stak. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7356-0937-3, “Michael Ende”, Christine Vogt en Linda Schmitz-Kleinreesink, Kerber Verlag, 2023, 192 pagina’s, € 29,80.

Ludwig Galerie Slot Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen