Creatieve ontmoeting tussen Patrick Hughes en Hong Yi

31 juli 2022

Twee internationale sterren uit de actuele kunstscène van de op-art, Patrick Hughes uit Engeland en Zhuang Hong Yi uit China, hebben een kunstzinnig rendez-vous in de Kunsthalle Messmer te Riegel (D) van 2 juli tot en met 23 oktober 2022. De afbeeldingen op de getoonde voorstellingen variëren tussen optische illusies en kinetische finesse in de tentoonstelling “Rendez-vous van de Illusies”.

Creatieve ontmoeting tussen Patrick Hughes en Hong Yi

Kunsthalle Messmer

Terwijl Zhuang een harmonieuze oase van rust presenteert in de tentoonstelling en tevens kijkers betovert door zijn harmonie van kleurovergangen en reliëfachtige oppervlakken, fascineren de kunstwerken van Patrick Hughes door hun wiskundig driedimensionaal geconstrueerde samenspel tussen perspectief en ruimte. Nieuwe werelden, zowel filosofisch als visueel, gaan open voor de actieve bezoekers wanneer zij dwalen tussen Hughes’ kantelende en dalende ruimtelijke niveaus en de bijna meditatieve microkosmos van Zhuangs abstracte bloemstructuren.

Creatieve ontmoeting tussen Patrick Hughes en Hong Yi - 2 Creatieve ontmoeting tussen Patrick Hughes en Hong Yi - 3
Afb. 1 Bookish © Patrick Hughes. Afb. 2 Under the Stairs © Patrick Hughes.

Beide kunstenaars werken met het fenomeen vouwen in hun werken. Terwijl Zhuang Hong Yi het rijstpapier volgens oude Chinese tradities vormt en het gebruikt om een groot deel van zijn werken op te bouwen, construeert Patrick Hughes meerdere perspectief aanzichten door het te vouwen. Beide kunstenaars onthullen aan bezoekers hun eigen proces van zien als een creatief proces en tonen tegelijkertijd een dubbelzinnigheid van optische en visuele ervaringen van de werkelijkheid.

Kunsthalle Messmer, Großherzog-Leopold-Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.kunsthallemessmer.de