Museum brengt historisch overzicht met 26 objecten (1)

7 juli 2022

Met de LWL-publicatie over de collectie psychiatrische historie van de LWL-kliniek Warstein krijgen de lezers een kijkje in het werk en het leven binnen de ruimten van een psychiatrische kliniek. Binnen de Duitse Bondsstaat NRW staat de Regionale Vereniging Westfalen-Lippe (LWL) bekend als aanbieder van psychiatrische voorzieningen.

Museum brengt historisch overzicht met 26 objecten (1)

“26 Objekte aus Haus 26”

Het nieuwe boek “26 objecten uit huis 26 - Inzichten in de psychiatrische geschiedeniscollectie van de LWL-Klinik Warstein” laat zien hoe psychiatrie ook kan worden verborgen in alledaagse voorwerpen en hoe het mensen in Westfalen op een zeer individuele manier kan raken. In drie categorieën "The Small Town", "Personalities" en "Health Care, Psychiatry and Society" presenteert het geselecteerde objecten die zich in de uitgebreide collectie van het Psychiatrie Museum bevinden.

Het museum is aangesloten bij de LWL Kliniek Warstein en bestaat sinds 2005. Naast een forse hoeveelheid aan afbeeldingen van besproken onderwerpen, gaan vier essays over de specialistische geschiedenis van psychiatrie in Westfalen, met fotografisch bewijs van het dagelijks leven in en rond locatie Warstein, over de historische bestuurlijke structuren van Westfaalse psychiatrische instellingen en een betrokkenheid bij de “euthanasie” misdaden, evenals met de grote archieftraditie van de voorloperfaciliteiten van de huidige LWL-Klinik.

Museum brengt historisch overzicht met 26 objecten (1) - 2
Het onderhavige object is een medisch apparaat dat werd gebruikt voor collapstherapie. Met het apparaat kon vloeistof worden weggezogen en lucht in de longen worden geblazen.

Het boek is voortgekomen uit een tweejarig samenwerkingsproject. Naast het LWL Museumbureau hebben het LWL Mediacentrum, het LWL Instituut voor Regionale Geschiedenis en het LWL Archiefbureau aan het onderwerp meegewerkt. “De bijdragen laten zien dat verschillende benaderingen een belangrijke bijdrage leveren aan de documentatie en het onderzoek van de geschiedenis van Westfalen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-927204-96-6, “26 Objekte aus Haus 26”, Annette Allerheiligen, LWL-Museumsamt für Westfalen, 2021, 107 pagina’s, € 15.


Gerelateerde artikelen