Museum brengt historisch overzicht met 26 objecten (3)

19 juli 2022

Wat een goede psychiatrie is, leren we niet in de laatste plaats van onze geschiedenis. De publicatie “26 Objekte aus Haus 26” is meer dan een verzameling van 26 unieke objecten uit de bestaansgeschiedenis van een verzameling van psychiatrische klinieken. De psychiatrie en het werken met het menselijk innerlijke, staan momenteel in meer musea centraler dan ooit tevoren.

Museum brengt historisch overzicht met 26 objecten (3)

26 Objekte aus Haus 26

Dit zijn niet alleen de gespecialiseerde musea zoals die van de collectie Prinzhorn in de stad Heidelberg, die momenteel in meerdere musea regelmatig te zien is. In zijn nieuwe permanente tentoonstelling “Beelden van het leven - Beelden van het lijden - Beelden van vrouwen” vertelt het Kloostermuseum Merxhausen in Hessen het verhaal van de eeuwenoude locatie van klooster, ziekenhuis en kliniek op basis van de biografieën van zijn bewoners.

Museum brengt historisch overzicht met 26 objecten (3) - 2
Het apparaat de “Konvulsator” van Siemens uit Erlangen, moest bij patiënten stuiptrekkingen veroorzaken ter behandeling van psychiatrische aandoeningen. Alle illustraties zijn ontleend uit de publicatie “26 Objekte aus Haus 26”.

Enerzijds zijn de museumobjecten in hun materialiteit zichtbare en tastbare getuigen van een bepaalde tijd, groep mensen of sociale structuur, maar kunnen ook dienen als visuele objecten om verschillende cultuurhistorische contexten te illustreren. Deze publicatie geeft slechts een uittreksel van wat de Warsteiner Collectie heeft te bieden. Op basis van de zalen in "Huis 26", waar het museum onder één dak is gehuisvest met postkantoor en opleidingscentrum, zijn 26 objecten uit de historie van de kliniek geselecteerd.

ISBN 978-3-927204-96-6, “26 Objekte aus Haus 26”, Annette Allerheiligen, LWL-Museumsamt für Westfalen, 2021, 107 pagina’s, € 15.


Gerelateerde artikelen