Hieronymus Bosch geldt als een surrealistisch inspirator

7 juli 2022

Hieronymus Bosch (ca.1450-1516) is één van de beroemdste kunstenaars in de historie van de Nederlandse schilderkunst, zo niet de wereld. Het compacte boek “Bosch in Detail” verkent zijn bekendste schilderijen en tekeningen en onthult ze als nooit tevoren in verbazingwekkende close-up details op de volledige pagina's.

Hieronymus Bosch geldt als een surrealistisch inspirator

Bosch in Detail

Georganiseerd door karakteristieke thema's in het werk van Bosch, zoals gezichten, hel en hemel, de vier elementen, landschappen en wezens, zowel fantastisch als monsterlijk, biedt het uitzonderlijke beelden van meerdere meesterwerken als de hooiwagen, de verleiding van st. anthony en de zeven hoofdzonden en nog veel meer.

De schilderijen van Jeroen Bosch hebben niets van hun aanvankelijke fascinatie verloren. Duizenden museumbezoekers van over de hele wereld herontdekken en bewonderen voortdurend de vreemde visuele wereld van deze unieke schilder. Talloze imitaties en kopieën geproduceerd tijdens zijn leven en vooral in de eeuw na zijn dood getuigen van de immense achting die deze schijnbaar individualist had.

Samen maakten zij de visuele wereld van Jeroen Bosch tot een verbazingwekkend fenomeen van een vroegmoderne kunstgeschiedenis. De gedrukte ‘schatkamer’ aan details uit werken van Bosch laat liefhebbers van zijn voorstellingen genieten van de vele knotsgekke en fantasievolle taferelen, die in detail nog absurder uitstralen dan als een onderdeel van het geheel. Zou de wereld van toen er echt zo raar hebben uitgezien? Bijna elk plaatje in dit prachtige kunstboek roept verbazing op door de vraag: Hoe kwam de schilder op het idee om deze absurde wereld te schilderen?

ISBN 978-94-9181-981-0, “Bosch in Detail”, Till-Holger Borchert, Uitgeverij Ludion, 2019, 320 pagina’s.


Gerelateerde artikelen