Cursus zelf hologrammen maken in Hologram Studio

25 oktober 2017

Gedurende de periode van de driedaagse internationale conferentie “Face2Phase” in het Science Center Delft konden deelnemers uitgebreid kennismaken met een schat aan glas- en filmhologrammen, die in een speciale tentoonstellingsruimte van het Science Center Delft met bijpassende verlichting en informatie stond opgesteld.

Cursus zelf hologrammen maken in Hologram Studio

Holografie in Nederland

Uit de twee omvangrijke collecties van holograaf Walter Spierings (Dutch Holographics Laboratory te Eindhoven) en van holograaf Tijn van Heerden (Hologram Studio te Amsterdam) werden eigen en andere oudere en moderne hologrammen getoond. Uniek was tevens de presentatie van een 3D-lenticulaire afbeelding van de lijkwade van Turijn met een 3D-effect.

Bij de beide holografen kunnen in de shop ingelijste glas- en filmhologrammen, op verzoek tevens voorzien van de juiste verlichting worden gekocht. Het zelf maken van een hologram is mogelijk in de Hologram Studio in Amsterdam. De holograaf Tijn van Heerden heeft cursussen opgezet om op ontspannen wijze een hologram te realiseren. Er zijn twee cursussen ontwikkeld, namelijk de cursus Praktische holografie en de cursus Digitale holografie.

Elke cursus duurt twee avonden en er is plaats voor maximaal twee personen per cursus. In de eerste cursus wordt gestart met een compacte theoretische inleiding over de opnameapparatuur, het proces en het verwerken van het belichte materiaal. Het gemaakte hologram gaat direct mee naar huis.

In de cursus Digitale holografie leert de cursist om met video-opnamen het maken van een holografisch (zelf) portret voor te bereiden. De methode waarmee de cursist ontwerpt heet stereoscopische digitale holografie. Het digitale hologram wordt wel extern op een speciale printer gerealiseerd. De cursist ontvangt enkele weken daarna het digitale hologram met de 3D-afbeelding.

Hologram Studio, www.hologramstudio.nl.
Dutch Holographic Laboratory, www.holoprint.com.


Gerelateerde artikelen