Dadaïsten waarderen kunst uit oude creatieve culturen

10 oktober 2016

Het 100jarig bestaan van de kunststroming DADA staat in vele musea, kunststichtingen, galerieën en bij diverse uitgeverijen centraal. Met een breed spectrum aan moderne uitdrukkingsvormen en esthetische strategieën bepaalden de Dadaïsten op uitzonderlijke wijze de wereld van de beeldende kunst in de 20e eeuw. DADA-kunst is herkenbaar en wordt door vele kunstliefhebbers gewaardeerd. De kunstenaars van de DADA-groep hebben elkaar zeker beïnvloed, maar hebben ook hun herkenbare identiteit en uitstraling behouden.

Dadaïsten waarderen kunst uit oude creatieve culturen

DADA Afrika

DADA heeft vele kunstenaars geïnspireerd om op een andere manier naar kunst te kijken, maar heeft zich ook laten inspireren door de aanwezige kunst en creatieve uitingen in Afrika. De Berlinische Galerie toont tot en met 7 november 2016 op basis van rond 120 werken kunstuitingen uit nationale en internationale verzamelingen. Dadaïstische werken worden in een visuele dialoog gepresenteerd naast Afrikaanse, Aziatische en Oceanische artefacten.

De toeschouwers zullen verrast zijn door de revolutionaire keuzen van de Dadaïsten en hun waardering voor vreemde culturen. Een mooi uitgevoerde catalogus is beschikbaar voor kunstliefhebbers, verzamelaars en studenten kunstgeschiedenis met foto’s van Dadaïsten, affiches, schetsen, tekeningen en uitgebreide beschrijvingen over vele feiten, gebeurtenissen en belevenissen uit de wereld van DADA.

ISBN 978-3-940208-42-2, “DADA Afrika”, Ralf Burmeister, e.a., Scheidegger & Spiess Verlag, 2016,
243 pagina’s.

Berlinische Galerie, Alte Jakobstrasse 124, D-10969 Berlijn, www.berlinischegalerie.de.


Gerelateerde artikelen