Sterke ontwikkelingen van de spotprenten in Frankrijk

9 oktober 2016

De geschiedenis van het ontstaan en het gebruik van spotprenten in Frankrijk is indrukwekkend en speelt een belangrijke rol in de Franse beeldcultuur en kranten. Satire als kunstvorm maakt het journalisten en critici mogelijk om op vaak humoristische wijze zich maatschappij kritisch te uiten. Met de karikaturen worden personen, organisaties, politici en systemen op humoristische, agressieve, scherpe of provocerende wijze beoordeeld, veroordeeld of in een kwaad daglicht gezet.

Sterke ontwikkelingen van de spotprenten in Frankrijk

Caricatures

Spotprenten zijn soms zo kritisch dat de tekenaar wordt opgepakt of door de overheid wordt vervolgd. In de tentoonstelling “Caricatures” geven de ontwerpers een attractief beeld van die geschiedenis en zijn er prachtige en unieke voorbeelden van succesvolle prenten te zien. De tentoonstelling (tot en met 6 november 2016) bevat ruim 190 werken van toonaangevende tekenaars en critici uit een afgelopen periode van 500 jaar spotprenten.

Met de bijbehorende catalogus kan de lezer vaak genieten van de kracht van spotprenten en de getekende boodschappen. Dankzij een aantal artikelen is de geschiedenis uitgebreid beschreven. Van spotprenten tekenaar Honoré Daumier zijn meerdere fascinerende prenten afgebeeld en toegelicht. Van alle deelnemende kunstenaars is een compactie biografie opgenomen.

Sterke ontwikkelingen van de spotprenten in Frankrijk - 2 Sterke ontwikkelingen van de spotprenten in Frankrijk - 3 Sterke ontwikkelingen van de spotprenten in Frankrijk - 4

“Caricatures”, Gisela Vetter-Liebenow, Wilhelm-Busch-Gesellschaft e.V., 2016, 200 pagina’s.

Museum Wilhelm Busch - Deutsches Museum für Karikatur und Zeichenkunst, Georgengarten, D-30167 Hannover, www.karikatur-museum.de.


Gerelateerde artikelen