Dagelijks leven met een lastig visueel fenomeen

4 juni 2014

Voor verschillende mensen is de wereld bijzonder kleurig. Zij zien bijvoorbeeld letters kleurig, die echter zwart gedrukt zijn op een witte achtergrond. Of beleven zij muziek in vormen en structuren, die zich door de melodie of de klankkleur voor hun ogen veranderen.

Dagelijks leven met een lastig visueel fenomeen

Welche Farbe hat der Montag?

Dit visuele verschijnsel is al langere tijd bekend als synesthesie, maar pas na het beschikbaar krijgen van moderne en betrouwbare onderzoekstechnieken om onze hersenen volledig te onderzoeken, weten wij veel meer over het ontstaan en het gedrag van dit merkwaardige en veelal lastige visuele verschijnsel. De auteurs van het studieboek “Welke kleur heeft de maandag?” behoren tot de groep wetenschappers, die nauw betrokken zijn bij hersenonderzoek naar het verschijnsel synesthesie.

Zij verklaren het verschijnsel uitgebreid en geven een actueel beeld van resultaten van praktisch onderzoek. Hoe het leven van personen met de diagnose synesthesie kan verlopen, ervaart de lezer aan de hand van dertien persoonlijke gebeurtenissen, die “patiënten” in verhalen weergeven. Zij koppelen voortdurend kleuren aan dagelijkse begrippen, letters en cijfers.

De bijbehorende illustraties dragen bij tot volledige informatie over de werking van de hersenen, zenuwcellen en overdracht van signalen in een synaps. Het register met trefwoorden helpt de lezer makkelijk zoeken naar de belangrijkste begrippen.

ISBN 978-3-7776-1303-1, “Welche Farbe hat der Montag?”, Hinderk M. Emrich, Udo Schneider en Markus Zedler, S. Hirzel Verlag, 2004, 152 pagina’s.


Gerelateerde artikelen