Dankzij André Breton werd surrealisme echt ontwikkeld

9 augustus 2022

Toen André Breton in 1925 de inaugurele tekst voor “Surrealisme en Schilderkunst” opstelde, had hij waarschijnlijk geen idee dat zijn beweging die hij het jaar daarvoor had opgericht, zo nauw verweven zou raken met de beeldende kunst. Het omvangrijke referentieboek voor liefhebbers van het surrealisme is één van de belangrijkste publicaties die ooit over de surrealistische kunst is geschreven.

Dankzij André Breton werd surrealisme echt ontwikkeld

Surrealism and Painting

Het is tevens het eerste boek over dit onderwerp dat is samengesteld door de initiatiefnemer en belangrijkste theoreticus van de kunstbeweging van het surrealisme. De oorspronkelijke uitgave verscheen in 1928 als een Franse editie en het bevat Bretons baanbrekende verhandeling over de oorsprong en grondslagen van het artistieke surrealisme, met zijn scherpe beoordelingen van zijn voorlopers en beoefenaars, en zijn aanbeveling om de nieuwe vorm van beeldende kunst naar een intern model te laten verwijzen.

Het boek bevat zijn bijdrage, aangevuld met meerdere beschouwingen over het werk van vele kunstenaars van het eerste uur, zoals het werk van Picasso, Masson, Duchamp, Dalí, Ernst, Miró en vele anderen, evenals stukken over Gallische kunst, outsiderkunst en de volkskunst uit Haïti en Oceanië. Maar wat dit boek het meest overtuigend maakt, is Bretons mix van deskundigheid en diepgewortelde passie, zijn gevoel voor avontuur en zijn ontdekkingen van de meest prominente figuren van het modernisme in het begin van hun carrière. Het boek bevat veel afbeeldingen en sluit af met een flink personenregister.

ISBN 978-0-87846-628-3, “Surrealism and Painting”, André Breton, MFA Publications, 2002, 416 pagina’s.


Gerelateerde artikelen