Wonderen zijn ongrijpbaar en inspireren kunstenaars

9 augustus 2022

Wonderen zijn een tijdloos fenomeen en worden door velen ervaren, ongeacht culturele en religieuze achtergronden. Ze zijn ongrijpbaar en spreken tot de verbeelding. Ons taalgebruik, films, literatuur en beeldende kunst zijn doorspekt met wonderen. Voor het Museum Catharijneconvent in Utrecht voldoende aanleiding om een expositie op te zetten waarin dit thema door kunstwerken in de vorm van installaties, objecten, schilderijen, tekeningen, foto’s, video’s, beeldhouwwerken en constructies aan de orde kwam in de expositie met de titel “Allemaal wonderen”.

Wonderen zijn ongrijpbaar en inspireren kunstenaars

Allemaal wonderen

Ter gelegenheid van de expositie verscheen de gelijknamige catalogus waarin alle tentoonstellingsstukken zijn afgebeeld en besproken. De prachtige catalogus met een diversiteit aan kunstwerken en essays werd onlangs voor een gereduceerde prijs aangeboden. De grote betekenis van wonderen voor personen zien we terug in de beeldende kunst.

Kunstenaars maken het onzichtbare van wonderen zichtbaar, van groots en meeslepend tot klein en intiem. Dankzij hun talrijke voorstellingen kan iedereen getuige zijn van een wonder en zich er een beeld van vormen. Door de geschiedenis heen getuigen mensen, ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond, van de wonderen die zij meemaken. Hun ervaringen gaan de verbeeldingskracht te boven en stuiten niet zelden op weerstand.

De inhoud van het boek gaat in op de verschillende aspecten, typen en vormen van het magische en spannende fenomeen van wonderen, zoals de wonderlijke genezing van blindheid door Tobias bij zijn vader Tobit. Voor kunstliefhebbers een waardevol boek over wonderen in de wereld.

ISBN 978-94-625-8374-0, “Allemaal wonderen”, Maartje de Jong, WBooks, 2020, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen