Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (1)

7 augustus 2022

Met de nieuwe uitvoering van een eerder verschenen editie van het prachtige actieboek “Augentäuschung - Die Tricks der Künstler” heeft de uitgever de markt voor boeken met en over optische illusies en andere optische fenomenen sterk verrijkt. Het geheel is een perfect uitgevoerd doeboek geworden waarmee liefhebbers van optische illusies direct en vele uren daarna uitgebreid kunnen kennismaken met de verleidende wereld van optische verwisselingen door het spel met visuele en optische illusies.

Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (1)

Augentäuschung

De auteur bespreekt de meest voorkomende begoochelingen die kunstenaars toepassen om toeschouwers op een aangename wijze op het verkeerde been te zetten of zelfs gaan twijfelen of er iets mankeert aan de eigen waarneming. Kunstenaars hebben altijd geweten hoe ze met onze waarneming kunnen spelen door gebruik te maken van de mogelijkheden en de invloed van optische illusies, manipulaties met beelden en illusionistische architectuur op onze waarneming, om zo onze ogen te bedriegen en te doen alsof ze ons een valse realiteit voorhouden.

Kunstenaars weten al snel toeschouwers te misleiden (1) - 2
Een voorbeeld van optisch bedrog door een spel met perspectief. Welk verticaal lijntje is bij uw beoordeling duidelijk langer, A of B? In het boek geeft de auteur het verrassende antwoord. Een illustratie uit het boek: Augentäuschung.

De vraag is natuurlijk hoe zij dat doen en welke creatieve geheimen zij daarvoor beschikbaar hebben. Met de inhoud van dit nieuwe boek treedt de auteur in de voetsporen van de kunstenaars en legt uit hoe onze visuele waarneming werkt. Ook legt zij historische en artistieke trucs bloot en maakt deze begrijpelijk met simpele voor-beelden, toelichtingen, experimenten en suggesties voor eigen experimenten, puzzels en spelletjes. Op de eerste pagina’s van dit voortreffelijke doe- en kunstboek treffen we meteen twee reproducties van schilderijen van Magritte aan. Eén ervan is natuurlijk het wereldberoemd iconische schilderstuk “Ceci n’est pas une pipe”, dat Magritte schilderde in 1929. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-7510-6, “Augentäuschung”, Silke Vry, Prestel Verlag, 2022, 96 pagina’s, € 22.