Dankzij Gerhard Mercator kreeg cartografie betekenis

12 augustus 2023

Gerhard Mercator (1512-1594) wordt beschouwd als een van de belangrijkste cartografen aller tijden. Op zijn wereldkaart uit 1569 presenteerde hij de Mercatorprojectie, die later ook naar hem zo werd genoemd. Die vinding van hem veroorzaakte een ware revolutie in de zeevaart, die het voor het eerst mogelijk maakte om betrouwbare hoekkoersen op de kaart aan te geven. Het was ook Mercator die voor het eerst het begrip "atlas" gebruikte voor een verzameling land- en zeekaarten.

Dankzij Gerhard Mercator kreeg cartografie betekenis

Karte - Globus - Atlas

Met behulp van kaarten en atlassen in het bezit van de Landsbibliotheek Oldenburg met de beroemde Mercator-Hondius-Atlas uit 1607 en de kostbare prenten uit andere bibliotheken, musea, archieven en privécollecties geeft het boekje een veelomvattend en levendig beeld van het leven en diverse werken van Gerhard Mercator.

Dankzij Gerhard Mercator kreeg cartografie betekenis - 2 Dankzij Gerhard Mercator kreeg cartografie betekenis - 3

Ook zijn activiteiten als landmeter, instrumenten- en globemaker, als kaarten- en atlasmaker komen aan bod, evenals de verstrekkende gevolgen voor zijn opvolgers. Gerhard Mercator (1512-1594) wordt beschouwd als een van de belangrijkste cartografen aller tijden. Mercator werd geboren in het Belgische Rupelmonde. In 1552 reist hij naar Duisburg en werkt in eerste instantie als docent in een gymnasium. Rond 1572 werkt hij alleen nog maar aan het vervaardigen van land- en zeekaarten. Het boekje geeft veel info over Mercator.

ISBN 978-3-938501-34-4, “Karte - Globus - Atlas”, Michael Recke en Michael Remmers, KomReGis Verlag, 2012, 82 pagina’s.