Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (1)

12 augustus 2023

De beroemde Duitse natuuronderzoeker, toneel- en romanschrijver, dichter, wetenschapper, filosoof, staatsman en ook een kleurdeskundige Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) speelde een belangrijke stimulerende rol bij het vasthouden en uitwerken van zijn nalatenschap. Zijn wensen zijn zichtbaar en merkbaar in vervulling gegaan door de komst en inrichting van het Goethe-Nationaalmuseum in Weimar.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (1)

Johann Wolfgang von Goethe

Aan het tot stand komen van dit museum is een boeiende en fascinerende geschiedenis onlosmakelijk gekoppeld. Dankzij het diepgaande onderzoek in documenten van algemene aard en bijzondere bronnen heeft auteur Paul Kahl de culturele historische achtergronden in beeld gebracht. Door roerige ontstane tijden na het overlijden van Goethe heeft het ontstaan van het museum en de zorg om de nationale erfenis aan een zijden draad gehangen.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (1) - 4

Groot was het verdriet na de bombardementen op Weimar en het aanzien van de puinhopen van delen van de gebouwen en archieven. Met alle kracht en verstand zijn de beschadigingen aangepakt en werden de gebouwen vanaf 1949 weer geschikt gemaakt voor bezoekers. De mythe rond de beroemde dichter en wetenschapper is uiterst boeiend en vooral leerzaam voor de vele Goethe-kenners. Het nieuwe boek maakt deel uit van een reeks nog uit te geven beschrijvingen over icoon Goethe.

In de reeks bijdragen in de thematische serie “Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe” is er speciale aandacht voor het werk en publicaties van Goethe over zijn specifieke benadering van een kleurenleer. Voor actieve postzegelverzamelaars zijn er ook afbeeldingen te zien van boeken, tijdschriften, brochures en vele andere interessante publicaties over het leven en fascinerende werk van Johann Wolfgang von Goethe. ISBN 978-3-8353-1635-5, “Die Erfindung des Dichterhauses. Das Goethe-National-museum in Weimar”, Paul Kahl, Wallstein Verlag, 2015, 350 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen