De Donders-stadswandeling

15 juli 2021

Het Universiteitsmuseum Utrecht presenteert in samenwerking met de organisatie Utrecht Free Tours de zogenoemde “Donders stadswandeling”. Tijdens deze fascinerende ontdekkingstocht voor het hele gezin maak je op boeiende en interactieve wijze kennis met wetenschap in Utrecht, aan de hand van het verhaal over het leven en het wetenschappelijk onderzoek van professor F.C. Donders.

De Donders-stadswandeling

Universiteitsmuseum Utrecht

De gids neemt je mee in een stukje geschiedenis van onze wetenschap. Je bezoekt verborgen “Dondersplekken” en gaat zelf op onderzoek uit, door bijvoorbeeld proefjes te doen over kleuren zien en kleurenblindheid. Professor F.C. Donders is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de oogheelkunde in Nederland. Hij was een vooraanstaand wetenschapper van de Universiteit Utrecht.

De Donders-stadswandeling - 2 De Donders-stadswandeling - 3 De Donders-stadswandeling - 4
Professor F.C. Donders aan zijn bureau met achter hem een buste van een andere zeer beroemde wetenschapper en wel die van Hermann von Helmholtz.

Dit is niet alleen terug te zien in de stad (hij heeft een eigen standbeeld, er is een straat én een gebouw naar hem vernoemd), maar straks ook in het vernieuwde UMU, waar een deel van de tentoonstelling aan zijn werk gewijd zal worden. Vanaf 4 juli wordt er bijna elke twee weken een Donders stadswandeling georganiseerd. Je kunt je inschrijven via de website www.umu.nl. Deelname aan de Donderswandeling is gratis. In 2021 wordt tevens aandacht geschonken aan de 200e geboortedag van de Duitse wetenschapper Hermann von Helmholtz, die nauw verbonden is aan de oogspiegel.