Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (3)

20 juni 2021

De Venus van Moravany is nu het oudste gedocumenteerde voorbeeld van artistieke expressie in Slowakije uit de paleolithische periode of het stenen tijdperk. Bij meerdere opgravingen kwamen ook kleine voorwerpen zoals amuletten, hangers en kralen naar boven. De voorwerpen en objecten vertegenwoordigen een aparte soort artistieke kunstuiting en lijken ook een praktische waarde te hebben.

Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (3)

Belangrijke ontdekkingen hebben vaak een vreemde achtergrond.

Het uitzonderlijk artistiek object werd gevonden in de vorm van een vrouwenfiguur met de naam Venus van Moravany. Het Venusbeeldje, gemaakt van mammoetivoor, is volgens de koolstof-14-datering gemaakt rond 22.800 jaar voor het begin van onze jaartelling en ontstaan door het bewerken van ivoor door een moderne mens. Door andere delen van het vrouwenlichaam niet te benadrukken, bracht de beeldhouwer specifieke delen van vrouwelijke vormen juist naar voren.

De vrouw, als symbolische gever van het leven, had de belangrijkste status in de samenleving van die periode. Deze nadruk op vrouwelijke kenmerken in het recente paleolithicum kwam in antropomorfe sculpturen van vrouwen, zoals gedocumenteerd door vondsten in verschillende delen van Europa, vaker in beeld. Belangrijke ontdekkingen hebben vaak een vreemde achtergrond.

Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (3) - 4

Het kleine beeldje van de Venus van Moravany van slechts 7,6 cm hoog, dat in het jaar 1938 werd ontdekt in een ontdekt en opgegraven mammoetjagerskamp in Moravany nad Váhom, werd naar Duitsland meegenomen. Later werd een afgietsel getoond in het Musée de l'Homme in Parijs. Pas in 1967 keerde het origineel definitief terug naar Slowakije.

Hoewel de precieze omstandigheden van de vondst nooit precies zijn vastgesteld, blijft dit sculptuurtje een belangrijke getuigenis van paleolithische kunst, een primitieve kunst van bijvoorbeeld kleine beeldjes, die “verdacht” en soms met enige fantasie veel lijken op vrouwenfiguren. Het originele beeldje bevindt zich momenteel in de kunstcollectie van het Slowakische Nationaalmuseum in Bratislava.

De eerste dag van uitgifte enveloppe toont ook een hanger uit het tijdperk van de gravettische cultuur, ontdekt in de Certova Pecgrot nabij Radosina. De filatelist met belangstelling voor de opzet en uitbreiding van een thematische postzegelcollectie met het onderwerp Venus zal zeker bij het bezoeken van oude steden en archeologisch interessante gebieden speuren naar kleine of grote Venussculpturen.


Gerelateerde artikelen