Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (1)

18 juni 2021

De vondst van het beeldje dat wij kennen als de Venus van Willendorf, bracht in de wereld van kunst en cultuur veel beroering en opwinding door de fascinerende vorm, schoonheid en de zeer bijzondere grootte van maar 11 cm. Het beeldje, dat pas later de Venus van Willendorf werd genoemd, werd tijdens opgravingen gevonden op 7 augustus 1908 in het Oostenrijkse dorpje Willendorf gelegen aan de Donau.

Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (1)

Venus van Willendorf

Na een nauwkeurig onderzoek blijkt dit beeldje te stammen uit de steentijd en is volgens onze wetenschappelijke kennis ca. 25.000 jaar geleden gemaakt. Voor velen is dit het oersymbool voor de steentijd en voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Kunst en cultuur gaan in dit oersymbool perfect samen in vormgeving en weergave van vrouwelijke schoonheid van die tijd.

Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Venus als symbool (1) - 4

Wereldwijd is dit beeldje van een naakte vrouw ook tot een icoon geworden. De Oostenrijkse Post heeft dit beroemde beeldje van slechts 11 cm hoogte van alle kanten laten fotograferen. Een deel van de foto’s is door het bedrijf Outer Aspect in een driedimensionale afbeelding omgezet door gebruik te maken van een innovatieve lenticulair beeldtechniek.

Dit 3D beeld is gedrukt als een officiële 3D postzegel, die door de Oostenrijkse Post in het jaar 2008 is uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jaar geleden gevonden beeldje. Door de keuze voor een unieke 3D registratie in de vorm van een postzegel is het doorgaans moeilijk zichtbare beeldje, nu voor een groot publiek toegankelijk en is het blokje met de 3D-postzegel te koop bij postzegelhandelaren. De zegel heeft de nominale postwaarde van € 3,75 en is als zelfklevende postzegel uitgevoerd.


Gerelateerde artikelen