Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (28c)

14 juni 2021

Jos de Mey koos al snel voor deze aantrekkelijke vorm van structuur en harmonie, ordening en beheersing. Door zijn opleiding tot binnenhuisarchitect zal deze keuze zeker zijn beïnvloed. Architectuur, de kunst bij uitstek van lijn en massa, verhouding en volume inspireerde hem sterk. Een tweede impuls kreeg hij door het bestuderen van de opvattingen van De Stijl-groep en Das Bauhaus. Na het afronden van zijn opleiding werd hij al direct aangesteld als leraar binnenhuisarchitectuur en kleurenharmonie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (28c)

Omtrent Jos de Mey

Door zijn bijna onvermoeibare creativiteit vervaardigde hij vele schilderwerken en meubels en ging zijn belangstelling uit naar achtergronden van ruimtelijke geometrische volumes. De eerste schilderijen op doek en board ontstonden in 1969. Kenmerkend in zijn werken is het verzamelen van kubussen, balken, rechtlijnige vlakken in exacte en natuurgetrouwe uitstralingen en het realiseren van onderlinge perspectivische verbindingen, die het geheel dan een fascinerende ruimtelijk onmogelijk realiseerbare constructie geven.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (28c) - 2
Draagbare Architektuur met Het Ei (van Colom-bus?) in een Romantisch Vlaams Landschap, 1981, Jos de Mey, acrylverf op doek, 80 x 70 cm. Een afbeelding op de uitnodigingskaart voor de verkoopexpositie in galerij “’t Poortje” in Haasdonk.

De toeschouwer wordt volledig op het verkeerde been gezet en blijft zich enige afvragen waarom de constructie niet in werkelijkheid gerealiseerd kan worden. Een ander aspect dat belicht wordt in de brochure is het kleurgebruik door de kunstenaar. De schilder werkte met talrijke dunne, doorschijnende en elkaar beïnvloedbare lagen.

De verf wordt door drukken als het ware in de dieperliggende gedeelten van het doek geduwd, zodat op de hogere vezels de transparantie behouden blijft. Jos de Mey heeft zijn werk eens als “surrealistisch geometrisch” betiteld. Een leerzame bron van inspiratie voor kunstopleidingen en verzamelaars.


Gerelateerde artikelen