Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (28b)

13 juni 2021

De biografie bevat tevens een overzicht van zijn exposities. Voor alle liefhebbers van het geweldige kunstoeuvre van kunstschilder Jos de Mey heeft hij twee unieke varianten uit de reeks van een kolossaal aantal studie- en kunstontwerpen in zijn interessante en informatieve brochure opgenomen, waarop de beroemde stelling van Pythagoras het centrale thema vormt.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (28b)

Omtrent Jos de Mey

De voorbeelden zijn in z/w afgedrukt en zijn ontworpen en gerealiseerd in de periode 1976-1978. De basis voor de kunstwerken met een illusionistische kubusconstructie wordt in het algemeen gevormd door een samenstel van kubusribben. De brochure geeft een plaatje met variaties van simpele kubusvormen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (28b) - 2
Veelvoudig ge-relativeerde Relaties, Jos de Mey, 1979, inkt en aquarel op papier, 42 x 57 cm. (De originele benaming is zo bedacht door Jos de Mey).

Als toelichting op deze reeks van ontwerpen schrijft Jos de Mey het volgende: “De (soms) zeer ingewikkelde konstrukties van mijn schilderijen ontstaan uit eenvoudige schemas waarbij systematisch alle mogelijke-onmogelijke verbindingen van de kubusribben onderzocht worden”.

In de periode rond zijn 20e levensjaar beleefde de kunstwereld een beginnende ontwikkeling van niet-figuratieve kunst. Kunstliefhebbers werden verrast op een dubbele richting in deze kunstvorm, waaronder die van een geometrisch-constructivistische kant. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen