Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (25b)

21 maart 2021

Ook was hij toen de bekendste expert op het gebied van holografie. Voor onze rubriek “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” kozen wij de publicatie “Vierkant”, verschenen in 1973. “Het zal u, geachte lezer, wellicht aangenaam verrassen dat een boekje over beeldend werken bijna uitsluitend gevuld is met afbeeldingen”. Zo begint een uitgebreide inleiding door Jos de Mey in zijn educatieve verhandeling over regelmatige of wetmatige verdelingen in een vierkant.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (25b)

Het vierkant in visuele vlakverdelingen

Hij geeft aan dat schilderwerk waarvan de bestemming en plaats vast bekend is, functioneel zal zijn. Het schilderwerk dat zelfstandig gemaakt wordt zal A-functioneel, eventueel zelfs onlogisch en ongrijpbaar zijn. “Mijn eigen norm voor het zelfstandige werk is dat het als schilderwerk (doek, plaat, tableau) zou kunnen bestaan. Wat geschilderd wordt mag niet als een werkelijk tastbaar ding realiseerbaar zijn. De afbeeldingen in de publicatie geven voorbeelden van dergelijke pogingen.”

“Kunst ontstaat door arbeid. Vrijwel dagelijks ben ik doende mijn beeldmiddelen bij te schaven of uit te breiden. Stap voor stap zijn aldus gegevens opgestapeld in mijn notitieboeken en daarbij (soms letterlijk) uitgegroeid tot vaak ingewikkelde composities welke zonder spelregels en methoden gewoon ‘onhoudbaar’ zouden zijn.”

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (25b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (25b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (25b) - 4
Voorbeelden uit een serie schetsen waarop constructies staan die in werkelijkheid onmogelijk gemaakt kunnen worden en alleen maar kunnen bestaan in een illusionistische wereld. Jos de Mey tekende deze serie schetsen in 1987, het jaar waarin de eerste uitgave van de nieuwsbrief Optische Fenomenen verscheen.

De nalatenschap van Jos de Mey is een zeer grote kunstschat samengebracht in een enorme hoeveelheid schetsboeken. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-934268-73-9, “Jos de Mey: Illusionistische Malerei”, Horst Hollstein, Edition Virgines, 2010, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen