Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24c)

12 februari 2021

Bij raadplegingen op internet is te zien dat er meerdere boeken “Gecamoufleerde Wonderwereld” beschikbaar zijn om aan te kopen of zijn te lezen via bibliotheken. Om onze lezers te informeren over de boeiende benadering van de auteur van dit bijzondere thema en fascinerende onderwerp in het geheel van zien, waarnemen, opnemen, verwerken en begrijpen, geven wij een aantal voorbeelden van passages uit het essay.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24c)

Het goochelspel van onze zintuigen

Volgens de inhoudsopgave van het boek zijn er 8 alszodanig herkenbare hoofdstukken, die elk weer verdeeld zijn niet herkenbare indelingen van de doorlopende verhalen. De auteur geeft de volgende indelingen op:
- Ontmoeting in het oerwoud
- De wereld en ons beeld van de wereld
- Sprookjes uit Duizend en een Nacht
- De zintuigen als tovenaars
- De geheime taal van onze zintuigen
- Verbazende staaltjes van speurzin
- Spokenzienerij
- De wereld in de onvoltooide tijd
- Over optisch en ander zintuiglijk bedrog
- Een spook verschijnt
- De toverstaafjes.

“Onze zintuigen misleiden, maar zij laten zichzelf ook misleiden. Het duidelijkste bewijs hiervoor leveren ons de (hetzij subjectieve, hetzij objectieve) onjuiste aanwijzingen van zintuiglijke indrukken, welke de psycholoog met zinsbedrog aangeeft. Allereerst iets over zinsbedrog van subjectieve aard, de zogenoemde “hallucinaties”. Iedereen kent het voorbeeld van het bange kind, dat een aan de muur hangende doek voor een spook aanzag en sedert dien nooit meer alleen in de donkere keuken ging om stilletjes te snoepen”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (24c) - 3

“De verzamelnaam ‘optisch bedrog’ omvat een zo groot aantal verschijnselen van de uiteenlopendste aard, dat het tot nog toe niet gelukt is, hun ontstaan als een geheel te verklaren. Alle theorieën, die men tot heden heeft opgesteld, gaan daaraan mank, dat ze eenzijdig van bepaalde gevallen van optisch bedrog uitgaan en trachten van deze uit alle overige over dezelfde kam te scheren”. Ook over het magische vierkant geeft het boek info.