De geheimen van onze hersenen

12 augustus 2017

Door velen wordt de bijzondere kracht van de menselijke hersenen bewonderd. Een bewondering door een grote afstand tot het functioneren ervan. Zelfs op dit moment vindt er op diverse plaatsen in de wereld wetenschappelijk onderzoek plaats naar de opbouw en de werking van onze hersenen. De belangstelling voor de geheimen van onze hersenen wordt gedemonstreerd door de vele radio- en televisieprogramma’s en de telkens weer uitgegeven publicaties.

De geheimen van onze hersenen

The Secret Life of The Brain

In het goed verzorgde Engelstalige boek “The Secret Life of The Brain” geeft neuroloog, neuropsychiater en auteur Richard Restak een leerzaam beeld van de achtergronden uit wetenschappelijk onderzoek, de eerste ontwikkelingen van het menselijk brein en de opslag en verwerkingen van opgedane ervaringen. In de inleidingen op het te behandelen onderwerp geeft de auteur een beeld van zijn ervaringen in zijn studie, uit zijn omgeving en zijn wetenschappelijk onderzoek naar de opbouw en de ontwikkeling van het menselijk brein.

In zijn eerste hoofdstuk bespreekt de auteur de historische ontwikkelingen rondom het in beeld brengen van de vorm, de anatomie, het functioneren en de details van de hersenen. De komst van de X-stralen bood de onderzoeker een kijkje in het binnenste zonder te snijden en te zagen! Dankzij moderne onderzoeksmethoden is het zelfs mogelijk een driedimensionaal beeld van onze hersenen te produceren.

Daarna bespreekt hij de snelle groei en de enorme ontwikkeling van het brein bij kinderen. In het hoofdstuk “De kroon op de creatie” maakt de lezer kennis met de belangrijkste functies en onderdelen in de hersenen, zoals die van de cortex en de thalamus. Daarna komen de ontwikkelingen van het fotografische geheugen, het opdoen van ervaringen, de visuele waarneming en temperament aan de orde.

Hij neemt de lezer mee op zijn verdere reis door de ontwikkeling van het kind naar volwassenheid en vindt op zijn weg allerlei afwijkingen in gedrag en beleving. Het verschijnsel ADHD wordt uitgebreid behandeld. Ook komen diverse bedreigingen in de opvoeding en ontwikkeling aan de orde. De auteur sluit dit lezenswaardige boek af met de ‘aftakeling’ van het geheugen. Het boek bevat een trefwoordenregister.

ISBN 0 309 07435 5, “The Secret Life of The Brain”, Richard Restak, Joseph Henry Press, National Academy Press, USA, 2001, 201 pagina’s.


Gerelateerde artikelen