De Gulden Snede

20 juni 2013

Het lang bewaarde geheim van de Gulden Snede krijgt in het compacte boekje een bijzondere benadering. Wetenschappers als Leonardo da Vinci, Kepler, Plato en vele anderen waren op de hoogte van dit bijna goddelijke verschijnsel. De Gulden Snede is misschien wel een groot geheim van de natuur en onze schepping. In elk geval mysterieus en met magische kracht.

De Gulden Snede

The Golden Section

De nuchterheid van de moderne mens is de basis om het verschijnsel van de vorm, de verhoudingen en de vergelijkingen tot verschijningen in de natuur op gedegen wijze te onderzoeken en te bestuderen. In het compacte kleine boekje “The Golden Section” geeft de auteur een beeld over het ontstaan van de gulden snede en de betekenis ervan in de eeuwen daarna.

Het is waarschijnlijk dat Euclides een eerste beschrijving gaf over de verhouding van lijnen en vlakken en Leonardo da Vinci wees ook op het bestaan ervan. In 1835 beschrijft en bewijst Martin Ohm het magische geometrische verschijnsel van de Gulden Snede. De auteur bespreekt het werk van Plato en Fibonacci. De lezers zien direct al prachtige verhoudingen en wiskundige lijnen en vormen in de fauna. Ook het lichaam van de mens is verdeeld in een specifieke geometrische verdeling.

Met meerdere voorbeelden uit meerdere landen laat de auteur zien dat ook tuinen zijn aangelegd volgens goddelijke lijnen en vlakken. Ook in oude schilderijen werd veelvuldig gebruik gemaakt van een bijzondere verhouding in beeldopbouw. Ontwerpers van vandaag kozen voor een credit card of bankpasje met maten 8 : 5. Het boekje geeft meerdere voorbeelden.

ISBN 1 904263 47 X, “The Golden Section”, Scott Olsen, Wooden Books, 2006, 58 pagina’s


Gerelateerde artikelen