Moderne introductie in de klassieke optica

6 juni 2013

Voor het onderwijs in de natuurkundige principes en het praktische gebruik van de klassieke en quantum optica verscheen onlangs een geheel nieuw standaardwerk. De auteur heeft de inhoud samengesteld voor het gebruik in opleidingen op het niveau van hogescholen en universiteiten en voor het gebruik in meerdere vormen van bedrijfsopleidingen en nascholingen.

Moderne introductie in de klassieke optica

The Light Fantastic

Het studie- en referentieboek behandelt op grondige en overzichtelijke wijze de grondbeginselen van de moderne optica, bestaande uit de drie hoofdonderdelen stralingstheorie, golftheorie en principes van de quantum optica. Zowel voor de eerstejaars als voor professionelen biedt het studieboek een voortreffelijke basis om alles te weten over de klassieke optica en de moderne praktische toepassingen.

Aandacht is er voor onder andere digitale camera’s, lcd-schermen, lasergyroscopen en innovatieve glasvezeltoepassingen. De eigenschappen van licht zijn gedetailleerd besproken en de auteur besteedt aandacht aan holografie, spectroscopie, fotodioden, laserprincipes en -technieken, detectoren, Fourier-optica, telescopen, geometrische optica, lenzen, spiegels, interferometrie en optische beeldtechnieken. Het geheel van het interessante onderwerp rondom het verschijnsel van elektromagnetische straling is behandeld in 16 hoofdstukken. Elk gedeelte sluit af met opdrachten. Het studieboek sluit af met de oplossingen en een gedetailleerd trefwoordenregister.

ISBN 978 0 19 856646 5, “The Light Fantastic”, Ian R. Kenyon, Oxford University Press, 2008, 630 pagina’s


Gerelateerde artikelen