De magie van de film veranderde de wereld

3 juni 2013

De uitvinding en presentatie van de film aan het einde van de 19e eeuw heeft een enorme en dramatische invloed gegeven op de beeldcultuur. De film ontnam het publiek het avontuur en de verbeelding en liet de kijkers kennismaken met wereldse belevenissen. Het resultaat van een studie naar de invloeden van de bewegende film op het publiek is beschreven in een uiterst waardevolle publicatie. Dit vermakelijke en leerzame boek geeft op fraaie wijze de historische ontwikkelingen en feiten over de veranderingen in de beeldcultuur in het Engeland van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw.

De magie van de film veranderde de wereld

The Haunted Gallery

De auteur onderzocht de transformatie van het stilstaande naar het bewegende beeld en neemt daarbij zowel de ontwikkelingen in de schilderkunst als in de fotografie mee. Maar ook de vroege toverlantaarn, de filmposters en het thema astronomie krijgen voldoende aandacht. Ze kijkt ook naar de effecten van deze verandering in het kijken naar plaatjes en het gebruik van nieuwe apparatuur. Het eerste hoofdstuk in het boek gaat over de snelheid waarmee filmbeelden vertoond worden en over de apparaten die daarvoor nodig zijn.

De uitvinding van de film gaf ook de psycholoog voer voor de praktijk. De wereld van de optische illusie werd onderzocht en tevens in beeld gebracht. De droom van beweging is voortreffelijk beschreven in het hoofdstuk over kunst. Het geheel is uitermate geschikt voor de studies Beeldcultuur en Multimedia.

ISBN 978 0 300 11291 7, “The Haunted Gallery”, Lynda Nead, Yale University Press, 2007, 291 pagina’s