Wetenschappelijke revolutie door Copernicus

1 juni 2013

Reeds in het jaar 1514 schetste Nicolaas Copernicus (1473-1543) zijn eerste model van zijn heliocentrische theorie. Niet de aarde staat in het middelpunt van het universum maar de zon, en de planeten cirkelen om de zon. Zijn nieuwe theorie was revolutionair, maar slechts in een kleine kring van astronomen bekend geworden. Afb. In de filatelie is er veel aandacht voor astronomie en het werk van Copernicus. Filatelisten krijgen daardoor op compacte wijze veel te weten over het rijke en interessante leven van Copernicus.

Wetenschappelijke revolutie door Copernicus

Und die Sonne stand still

Op basis van een stroom aan observaties van bewegingen aan de hemel ontwikkelde Copernicus steeds meer kennis en zijn schat aan resultaten van waarnemingen is door hem weergegeven in een manuscript voor eigen gebruik. Het geheime bestaan van zijn verder ontwikkelde theorie over de positie van de aarde in het universum hield de wetenschappers in Europa bezig.

Copernicus was een Poolse, etnisch Duitse kanunnik, een vooraanstaand wiskundige, arts, jurist en sterrenkundige uit het Koninkrijk Polen. In 1539 was het de jonge Duitse wiskundige Georg Joachim Rheticus die Copernicus wist te overtuigen zijn manuscript te publiceren. Onder de titel “De revolutionibus orbium coelestium” verschijnt de publicatie. Het wereldbeeld zal voor altijd bekend blijven zoals Copernicus dat heeft beschreven.

De auteur van het interessante, avontuurlijke en overtuigende leesboek over een wel heel bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis laat haar lezers kennismaken met deze revolutionaire bekentenis in de toenmalige situatie van wantrouwen en overheersing. Het gedetailleerde werk en een beeld van het leven van Nicolaas Copernicus zijn historisch ingebed tussen Aristoteles en de vele gebeurtenissen in de Middeleeuwen. Hoe het Rhetikus lukte om Copernicus toch te overtuigen is in de vorm van een fictief gesprek weergegeven.

Wetenschappelijke revolutie door Copernicus - 2 Wetenschappelijke revolutie door Copernicus - 3 Wetenschappelijke revolutie door Copernicus - 4

Het boek vertelt over intriges, verraad en manipulatie en laat door dialogen uit de “werkelijkheid” ons kennismaken met delen uit het dagelijks leven van toen. Een geweldig boek over het leven en werk van een gewaardeerd wetenschapper, dat verder afsluit met een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn leven en lang daarna door zijn nalatenschap.

ISBN 978-3-8270-0894-7, “Und die Sonne stand still”, Dava Sobel, Berlin Verlag, 2012, 384 pagina’sGerelateerde artikelen