Grenzen van de wetenschap doorbroken in de 20e eeuw

29 mei 2013

De twintigste eeuw kenmerkt zich onder meer door presentaties en ontwikkelingen van belangrijke fundamentele theorieën in de fysica, astronomie en mathematica. De meest belangrijke en bekende theorieën als de relativiteitstheorie, quantentheorie, chaostheorie en kosmologie zijn in het nieuwe boek op populairwetenschappelijke wijze behandeld.

Grenzen van de wetenschap doorbroken in de 20e eeuw

Bedeutende Theorien des 20. Jahrhunderts

Elk onderwerp wordt zelfstandig behandeld en de volgorde van lezen kan zelf gekozen worden. Formules en wiskundige bewijzen zijn vermeden. De meest noodzakelijke basisbegrippen en vergelijkingen zijn wel mee gegeven in de behandelingen van de onderwerpen. Na een interessante inleiding over de genoemde theorieën en het noemen van personen die bijdroegen aan het opstellen van de genoemde theorieën geeft de auteur in het hoofdstuk daarna een historisch beeld van de beperkingen van de klassieke fysica.

Aan het einde van de 19e eeuw waren meerdere wetenschappers ervan overtuigd dat daarna alles bekend en beheersbaar is. Men was er bovendien van overtuigd, dat het slechts nog een korte tijd zou duren, voordat de mens alles over het bestaan van de wereld zou begrijpen. Maar direct bij de start van de 20e eeuw bleken er al fenomenen te zijn, die alleen vanuit nieuwe inzichten verklaarbaar zijn. Donkere wolken trokken over het harmonische en zo zekere beeld van onze wereldkennis. Het was vooral de relativiteitstheorie die grote indruk maakte op wetenschappers. Een boeiend boek voor de liefhebbers.

ISBN 978-3-486-73580-2, “Bedeutende Theorien des 20. Jahrhunderts”, Werner Kinnebrock, Oldenbourg Verlag, 2013, 216 pagina’s


Gerelateerde artikelen