Waarneming en werkelijkheid in het onderwijs

27 mei 2013

Wat is de werkelijkheid? Sciencefiction films als “Matrix” laten ons ervaren, dat realiteit en illusie dicht bij elkaar liggen. Beelden uit deze films zijn vaak zo realistisch dat zij de werkelijkheid benaderen. Naar een antwoord op die vraag zoeken de filosofen al sinds tientallen eeuwen en werd al snel aangegeven dat de zintuigen als “deuren naar een werkelijkheid” een belangrijke rol spelen. Alleen zintuigen zijn niet genoeg als mensen betrouwbaar en veilig over hen zelf, de dingen en hun medemens willen oordelen.

Waarneming en werkelijkheid in het onderwijs

Wahrnehmung und Wirklichkeit

De educatieve uitgave “Waarneming en Werkelijkheid” biedt leraren en leerlingen een schat aan thema’s, onderwerpen en uitspraken om op kritische en leerzame wijze om te gaan met alle aspecten van zien en waarnemen. Door de vele opdrachten en vragen is het van de auteurs de bedoeling om het eigen functioneren bij het waarnemen te leren en te ervaren en kritisch te worden of te zijn bij het observeren, herkennen en verwerken van de actuele realiteit.

Onder de normale omstandigheden van de eerste levensjaren wordt het proces van zien en waarnemen geleerd via natuurlijke ervaring, teleurstelling en herhaling. Ook de ontwikkelingen van onze hersenen spelen een rol in het ervaren van zien en waarnemen. Verschillende bijzondere ervaringen zijn weergegeven en behandeld op basis van voorbeelden en opdrachten. Selecties, subjectieve waarneming, blindheid, visuele illusies, zintuigen, camouflage en andere fenomenen om te kunnen waarnemen worden uitgebreid behandeld. Het thema visuele illusies is zelfs zeer uitgebreid in allerlei vormen en met veel afbeeldingen onder de aandacht gebracht voor gebrui-kers van dit voortreffelijke leer- en werkboek voor het middelbaar onderwijs. Bij het leerboek wordt een CD-ROM geleverd met afbeeldingen uit het boek in kleur om de leerstof extra aantrekkelijk te maken.

Waarneming en werkelijkheid in het onderwijs - 2

Afb. Een voorbeeld van een merkwaardig profiel van vlekken op de huid van een koe.

ISBN 978-3-87101-410-9, “Wahrnehmung und Wirklichkeit”, Gertrud Häußler und Jutta Kieler-Winter, Brigg Pädagogik Verlag, 2010, 147 pagina’s + CD-ROM