Louis Pasteur zocht micro-organismen

28 mei 2013

Nieuwsgierig zijn kan leiden tot nuttige medische ontdekkingen. Louis Pasteur is altijd een supernieuwsgierige onderzoeker geweest met een drang om wat hij tegenkwam grondig te bestuderen. Microben hadden zijn bijzondere interesse en werden door hem in alle bestaansvormen bekeken met een microscoop. Zo ontdekte hij het bestaan van micro-organisme, dat voedsel kan bederven en ons ook ziek kan maken.

Louis Pasteur zocht micro-organismen

Louis Pasteur En Het Gevecht Tegen Microben

Zijn microscopische onderzoeken leverde uiteindelijk een proces op dat door hitte bacteriën en schimmels doodt. Dit proces is naar hem vernoemd en bekend geworden als pasteurisatie. Hoe Louis Pasteur (1822-1895) opgroeide, studeerde en hoe aan zijn successen kwam is op duidelijke en interessante wijze beschreven in een studieboekje, dat onderdeel uitmaakt van de educatieve serie Sterren! met thema’s uit de natuur en de wetenschap, geschikt voor pientere leerlingen.

De gehele serie mag daardoor zeker niet ontbreken in elke school- en openbare bibliotheek. Pasteur wordt wel gezien als de grondlegger van moderne geneesmiddelen. Na zijn studie werkte Pasteur als assistent van een van zijn leraren. Later werd bij benoemd als professor op een universiteit, doceerde hij scheikunde en bestudeerde kristallen. Op die universiteit ontmoette hij de dochter van een medewerker en trouwde met haar. Zij kregen vijf kinderen en waren 46 jaar getrouwd. Zij werkte mee aan het vastleggen van de resultaten van onderzoek.

In zijn activiteiten onderzocht hij meerdere natuurlijk processen, waaronder het gebruik van gist om suiker om te zetten in alcohol, het proces van fermentatie. Op 35-jarige leeftijd was zijn werk al over de gehele wereld bekend geworden. Door de sterfte van zijn dochter op 9-jarige leeftijd ten gevolge van tyfus is Pasteur ook op zoek gegaan naar een vaccin tegen tyfus.

Louis Pasteur zocht micro-organismen - 2

Voor de Franse industrie en later ook voor industriële processen in andere landen waren zijn ontdekkingen en adviezen onder andere van belang in de wijnbouw, voedselindustrie en de zijde-industrie. Pasteur onderzocht hondsdolheid en ontwikkelde een vaccin tegen hondsdolheid. In 1888 opende in Parijs het Pasteur Instituut met Louis Pasteur aan het hoofd. Hij bleef er werken tot aan zijn overlijden in 1895 op een leeftijd van 72 jaar. Het leuke boekje sluit af met instructies voor een bijzonder experiment, heeft een verklarende woordenlijst en bevat een schat aan plaatjes.

ISBN 978-90-8664-288-5, “Louis Pasteur”, Dona Herweck Rice, Uitgeverij Schoolsupport, 2011, 32 pagina’s


Gerelateerde artikelen