De kans op dementie en onze vergrijzing

23 april 2016

Op vragen als: “Wat gebeurt er in onze hersenen bij het ouder worden?” en “Wat zijn de gevolgen ervan en hoe kunnen we die zo goed mogelijk het hoofd bieden?”, geeft een nieuwe uitgave in de reeks van publicaties van de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij een antwoord. In het cahier “Vergrijzend Brein” komen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van cognitieve veroudering en de ziekte van Alzheimer uitgebreid en zeer informatief aan de orde.

De kans op dementie en onze vergrijzing

Vergrijzend brein

Groeiende tekortkomingen van ons brein kunnen we vrij lang opvangen door onze kennis en ervaring in te schakelen, maar vaak gaat het op een gegeven moment toch mis. Meerdere deskundigen dragen bij aan de inhoud van dit uiterst waardevolle cahier.
Het eerste artikel gaat over de mentale functies en de veroudering van ons brein. De grootte van onze hersenen speelt een rol in ons geestelijk vermogen, alhoewel er geen aantoonbare relatie bestaat tussen de massa van het brein en het cognitieve vermogen. Levenslang leren werkt zeker positief en ongezond leven werkt negatief op onze hersenen.

De kans op dementie en onze vergrijzing - 2 De kans op dementie en onze vergrijzing - 3 De kans op dementie en onze vergrijzing - 4
Het actief verzamelen van thematische postzegels draagt bij aan een creatief en gezonder leven. De neurologie biedt een ruim aanbod aan interessante en informatieve postzegels.

Onderzoekingen tonen aan dat de achteruitgang in het cognitief functioneren minder is bij mensen die fysiek, cognitief of sociaal actief zijn.
De lezers van de interessante publicatie over ons brein maken tevens kennis met de neurobiologie van hersenveroudering en met de verschillende technieken om te onderzoeken hoe de hersenen werken. De auteurs geven tevens tips en adviezen als remedie tegen veroudering, zoals vrolijk zijn, veel bewegen, geen overgewicht en gezond eten. Een boekje voor iedereen, die nog alles bewust wenst te ervaren!

ISBN 978 90 73196 43 8
“Vergrijzend brein”, M. Evenblij, e.a., Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 2007, 68 pagina’s


Gerelateerde artikelen