Nikola Tesla's werk en leven vol spanning en elektriciteit

5 maart 2016

De vormgeving en de opmaak van de publicatie “Nikola Tesla - uitvinder” past op uitstekende wijze bij de beschrijving van auteur David Kent over het dramatische en mysterieuze leven van de uiterst intelligente en romantische Nikola Tesla (1856-1943). Een boek vol met authentieke feiten en gebeurtenissen rondom het boeiende leven vol elektriciteit van deze baanbrekende uitvinder en wetenschapper, die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Nikola Tesla's werk en leven vol spanning en elektriciteit

Nikola Tesla

De auteur van dit leerzame en onderhoudende boek heeft samen met de ontwerper ervan een schat aan uitspraken en toelichtingen van Tesla weergegeven in kaders en het geheel aan beschrijvingen en vertellingen aangevuld met foto’s, tekeningen, comics en opmerkelijke meningen over anderen. Nikola Tesla imponeerde bezoekers van de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893 met zijn demonstratie van de ongekende mogelijkheden van elektrisch licht. De lezer krijgt in het boek alles mee over zijn ongelofelijke uitvindingen, zoals het wisselstroomsysteem als basis voor onze huidige elektriciteitsnetwerken en draadloze communicatie.

De uitvinder, de rebel en de visionair raakte ondanks zijn grote successen in de vergetelheid en rivalen als Edison en Marconi kregen de erkenning voor zijn opmerkelijke doorbraken. Kenmerkend voor Tesla zijn onder andere zijn voorkeur voor mooie kleding, gokken en voor de betere kringen en zijn excentriciteit en eigenaardigheden. Ook krijgen lezers een beeld van Tesla’s aanspraken op uitvindingen, van interplanetaire communicatie tot dodelijke stralen en feiten over de oorlog om de elektrische stroom tussen Tesla en zijn aartsrivaal Thomas Edison. Veel van wat we weten over Tesla’s leven, is afkomstig uit eigen geschriften.

Nikola Tesla's werk en leven vol spanning en elektriciteit - 2 Nikola Tesla's werk en leven vol spanning en elektriciteit - 3 Nikola Tesla's werk en leven vol spanning en elektriciteit - 4

Het is absoluut zeker dat Tesla aan de wieg stond van de ontwikkelingen met elektriciteit en draadloze transmissie. Nu 160 jaar geleden vond in 1856 in Smiljan, een dorp dat bij het keizerrijk Oostenrijk hoorde, maar tegenwoordig in Kroatië ligt, de geboorte van Nikola Tesla plaats. Op jonge leeftijd vertoonde hij al inzicht in voor die tijd innovatieve toepassingen. Na zijn school en het overwinnen van de cholera ging hij als 19-jarige in 1875 studeren aan de Technische Hochschule in Graz. Aanvankelijk liep alles op rolletjes, maar Tesla ontwikkelde slechte gewoonten als gokken, kaarten en biljarten en brak zijn studie af. Ook latere studies zou hij nooit voltooien. Zijn wens om iets te doen met elektriciteit en motoren voor de aandrijving werkte hij verder uit en het lukte hem om op papier een wisselstroommotor uit te vinden.

Hij kwam in contact met de Edison-organisatie in Parijs. In 1884 verhuisde Tesla naar Amerika, trad in dienst bij Edison, maar die relatie was van korte duur en eindigde in 1885. In dat jaar richtte hij met twee investeerders het bedrijf Tesla Electric Light & Manufacturing Company op. Daarna volgden de ene na de andere uitvinding en kwamen nieuwe ondernemingen en samenwerkingen tot stand en werd Tesla wereldberoemd. Hij maakte zich druk om het verlenen van een Nobelprijs aan Marconi en betwistte de geldigheid van Einsteins werk. Op zijn 75e verjaardag werd Tesla in het zonnetje gezet door een foto van hem op de omslag van het tijdschrift Time en vele positieve bijdragen. Het ging echter bergafwaarts met Tesla door verkeerde afspraken en het ontbreken van een zakelijk inzicht. Na zijn dood werd Nikola Tesla echter weer beroemd door de vele complottheorieën.

ISBN 978-90-8998-539-2, “Nikola Tesla”, David J. Kent, Librero Uitgeverij, 2015, 248 pagina’s.


Gerelateerde artikelen