Gravitatie merkbaar in ons dagelijks leven

2 maart 2016

In de serie informatieve studieboekjes van de Zebra-reeks is deel 24 verschenen met het onderwerp “Gravitatie”. Het doel van deze populaire Zebra-reeks is het bieden van interessante onderwerpen aan leerlingen van het VWO om daarmee de wiskunde en wiskundige toepassingen te promoten. Ook anderen met interesse voor wiskunde vinden in de boekjes veel creatieve aanknopingspunten om meer te weten te komen over het praktische nut van de wiskunde.

Gravitatie merkbaar in ons dagelijks leven

Gravitatie

Het begrip gravitatie is een wetenschappelijke naam voor de zwaartekrachtwerking. Iedereen heeft er mee te maken en gravitatie werkt overal. Gravitatie houdt op aarde alles netjes op zijn plaats en zorgt er ook voor dat onze planeet rond de zon draait. Eeuwenlang hebben wetenschappers de zwaartekracht onderzocht en verklaard. In dit boekje volgt de leerling hun spoor en worden er verrassende ontdekkingen gedaan over dit dagelijks fenomeen. Wiskunde blijkt dan onmisbaar te zijn bij het verklaren ervan.

Het boekje beschrijft het werk van vele wetenschappers, die aan de wieg stonden van onze huidige kennis en ervaring. Het fascinerende onderwerp wordt verklaard vanaf Galilei via Newton tot heden. Het onderwerp is systematisch behandeld met vele voorbeelden, toepassingen, figuren en formules. Na elk specifiek onderwerp volgt er een serie interessante opgaven. De auteur laat de leerling nadenken en stelt de vraag “Heeft Newton afgedaan?”

ISBN 978 90 5041 098 4, “Gravitatie”, Wilfried van Herterijck, Epsilon Uitgaven, 2007, 60 pagina’s.


Gerelateerde artikelen