De kleurenleer van J.W. von Goethe

1 mei 2024

De kleurenleer van de wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe heeft al velen geïnspireerd tot onderzoek naar de achtergronden van het ontstaan van deze theorie en het praktische gebruik van Goethe’s Kleurenleer. In een serie compacte studieboeken onder de titel ‘Goethes Farbenlehre’ verscheen in een reeks van jaren enkele interessante informatie- en studiebronnen over het fenomeen Kleur, zoals Goethe dat zag, heeft onderzocht en heeft beschreven.

De kleurenleer van  J.W. von Goethe

Goethes Farbenlehre

In het eerste deel van deze vijfdelige serie studieboeken beschrijven de auteurs de fysiologische kant van het verschijnsel Kleur op een boeiende en vooral leerzame wijze. Alle specifieke onderwerpen uit zijn kleurenleer zijn zeer praktisch beschreven en voorzien van vele voorbeelden uit het dagelijks gebeuren. In de omvangrijke inleiding van de auteurs krijgt de lezer een gedetailleerd beeld over het ontstaan van de kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) en de bijdragen van andere onderzoekers.

Door het bestuderen van de resultaten uit eerdere onderzoeken en uitvoeren van eigen experimenten presenteerde Goethe in 1810 zijn beschrijving van de kleurenleer. De auteurs geven een eigen mening over de inhoud van deze kleurenleer en citeren regelmatig de inhoud van de vele gesprekken, die Goethe voerde met collega’s. Ook wordt regelmatig de letterlijke tekst van Goethe over een bepaald onderwerp of beginsel weergegeven. De lezer maakt tevens kennis met de specifieke opmerkingen van Rudolf Steiner, die hij maakte op basis van het bestuderen van een heruitgave van de beschrijvingen van Goethe.

De kleurenleer van  J.W. von Goethe - 2

Het studieboek bevat onder andere de hoofdstukken ‘Licht en Duisternis’, ‘Zwarte en witte beelden’, ‘Kleurrijke beelden’ en ‘Kleurrijke schaduwen’. Voor het uitvoeren van experimenten heeft de uitgever voorbeelden van roterende zwart-wit schijven gegeven. De gebruiker zal bij de z/w bedrukte roterende schijven kleurverschijnselen waarnemen. Het boek bevat voorts een overzicht van onderzoekers en geleerden, een trefwoordenregister en een lijst met aanbevolen vakliteratuur. Het geheel is een bruikbaar studieboek geworden voor het bestuderen van de gewaardeerde kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe.

ISBN 3 933499 10 0, “Goethes Farbenlehre”, Nora Löbe en Ingo Ross, deel 1, Udeis Verlag, 2001, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen