Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63a)

1 mei 2024

Ter gelegenheid van een jaarwisseling in de periode 1959-1960 bracht de NG & SF - Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek in Delft een map met anatomische tekeningen van Leonardo da Vinci en met een bijbehorende brochure uit voor de relaties van dit bedrijf. Het bedrijf heeft prof. dr. J. Dankmeijer (Rijksuniversiteit te Leiden) bereid gevonden een keuze te doen uit de enorme hoeveelheid beschikbare schetsen met anatomische tekeningen van Da Vinci en heeft er twaalf geselecteerd voor de map.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63a)

Leonardo’s beeld van de natuurlijke mens

Hij was tevens bereid om voor de presentatie een verhandeling te schrijven over de betekenis van het anatomisch onderzoekwerk van de beroemde universeel geleerde, uitvinder en schilder Leonardo da Vinci (1452-1519). De uitgave “Leonardo’s beeld van de natuurlijke mens” is samengesteld en uitgegeven als een kunstzinnige map met de reproducties als kunstdrukken met afbeeldingen van twaalf schetsen uit zijn omvangrijke oeuvre van anatomische tekeningen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63a) - 4

Reeds tijdens zijn leven was Leonardo al een beroemdheid door onder andere zijn grootse kunstwerken, terwijl van zijn verbluffende kennis op diverse gebieden talrijke malen gebruik is gemaakt bij het oplossen van moeilijke technische en strategische problemen. Omtrent het doel van de anatomische tekeningen schrijft de auteur van de brochure het volgende: “Het ligt voor de hand om ter verklaring van het feit, dat een kunstenaar zich verdiept in de vorm en bouw van het menselijk lichaam, te denken aan een streven om dit te doen ter wille van een verantwoorde uitbeelding in zijn kunstwerken. En zeker dringt deze verklaring zich op bij een kunstenaar als Leonardo”. (Wordt vervolgd).

Leonardo’s beeld van de natuurlijke mens, J. Dankmeijer, Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek N.V. - Delft, 1959, brochure en tekeningenmap, 16 pagina’s en 12 anatomische schetsen van Leonardo.


Gerelateerde artikelen