De kunstgeschiedenis op een inspirerende wijze besproken (1)

7 november 2022

Met het boek “Art History for dummies” presenteert de auteur en kunstexpert Jesse Bryant Wilder op heldere, begrijpelijke en voortreffelijke wijze feiten en gebeurtenissen uit de historie van het ontstaan van de eerste kunstuitingen en de verdere ontwikkelingen in de kunst door de eeuwen heen. Ook geeft hij informatie over de betekenis en het doel van het realiseren van kunst en kunstuitingen.

De kunstgeschiedenis op een inspirerende wijze besproken (1)

Art History For Dummies

De auteur geeft aan dat het doel bij het schrijven van dit boek was om het geheel zo nuttig mogelijk te maken en tevens leuk om te lezen en handig als een goede infogids uit te voeren. Het boek behandelt veel kunstgeschiedenis, maar niet alles. Hij richt zich op westerse kunsttradities en behandelt enkele kunst en kunststromingen die andere kunstgeschiedenisboeken veelal negeren. Terwijl je het boek leest, reis je rond de wereld en reis je vaak terug in de tijd.

Het lezen van veel van de hoofdstukken is als op vakantie gaan naar een exotisch land in een eerder leven. Je kunt kletsen met een Byzantijnse keizerin of een Egyptische farao, de oude Olympische Spelen bijwonen of gewoon door de Isjtarpoort in het oude Babylon slenteren. Kunstgeschiedenis is de visuele kant van de algehele wereldgeschiedenis - het zijn aanverwante onderwerpen.

Samen kunstgeschiedenis en geschiedenis bestuderen is als het toevoegen van afbeeldingen aan teksten. Het maakt het verhaal duidelijker en interessanter. In het machtig mooie boek “Kunstgeschiedenis voor dummies” koppelt de auteur vaker geschiedenis en kunstgeschiedenis aan elkaar, waardoor je een ruimere interesse voor de kunst krijgt. Sommigen geloven namelijk dat kunstgeschiedenis een hoogstaand onderwerp is, door al die Italiaanse en Franse termen en het moet gewoon snobistisch zijn, toch? (Wordt vervolgd).

ISBN 978-1-119-86866-8, “Art History For Dummies”, Jesse Bryant Wilder, John Wiley & Sons Publishing, 2022, 2e druk, 432 pagina’s, € 30,90.


Gerelateerde artikelen