De mooiste onderdelen uit het vakgebied Natuurkunde

23 november 2017

Dat het vakgebied van de Natuurkunde zo interessant en veelzijdig is weten velen al meerdere jaren en ervaren dat nog elke dag in het leven en werk. Maar dat natuurkunde zoveel fascinerende grondbeginselen, aspecten en uitdagingen heeft is in ruime mate te zien en te beleven in het prachtig uitgevoerde boek “Das grosse Buch der Physik”. De natuurkunde als interesse-, studie- en vakgebied onderzoekt en omvat alle grootste en kleinste verschijnselen in de wereld, de kosmos en zijn grenzen, de atomen en hun kernen, maar bovenal alles wat zich tussen de verschijnselen afspeelt.

De mooiste onderdelen uit het vakgebied Natuurkunde

Das grosse Buch der Physik

Of het nu gaat tussen botsingen van kleine deeltjes, raketten op weg naar de maan of smeltende en wegdrijvende ijsbergen, de natuurkunde is altijd dichtbij en brengt bij velen elk moment plezier, ergernis of uitdagingen om problemen op te lossen. De auteur van het nieuwe en grote boek over de mooie dingen en de ontwikkelingen in de natuurkunde geeft op een heldere, overzichtelijke, onderhoudende en inspirerende wijze voor zowel leken als wetenschappers een spannende en avontuurlijke kijk op de inhoud en betekenis van de natuurkunde.

De uitstekende teksten zijn ruim ondersteund door kleurrijke afbeeldingen, details en authentieke foto’s van beroemde natuurkundigen door de eeuwen heen. Het werk van enkele honderden personen passeert de revue, aangevuld met eenvoudige theorie, praktische feiten, schetsen en wetenswaardigheden. Diverse interessante overzichten, als een geweldig literatuuroverzicht van eigen werk en van andere auteurs met bijbehorende aanbevelingen voor vele specifieke onderwerpen en begrippen uit de natuurkunde, alsmede een uitgebreid register met begrippen en personen, sluiten dit unieke werk voor studie, hobby en algemene interesse af.

Dit hoogwaardige studie- en referentiewerk mag daarom niet ontbreken in bibliotheken van opleidingsinstituten en bedrijven en organisaties met een documentatiecentrum. Interessant en leerzaam zijn ook de citaten van natuurkundigen. Voor het opstellen van spreekbeurten, verslagen en werkstukken in het onderwijs is de inhoud van het boek een fascinerende informatiebron met ideeën. De auteur bespreekt zijn begrippen en onderwerpen uit de natuurkunde verdeeld over vijf samenhangende gedeelten. In zijn proloog geeft de auteur een beschouwing over de bekendheid van natuurkundigen bij het publiek en informeert hij de lezers in grove lijnen over de geschiedenis en de omvang van de fysica, zoals dit brede vakgebied genoemd wordt.

De mooiste onderdelen uit het vakgebied Natuurkunde - 2 De mooiste onderdelen uit het vakgebied Natuurkunde - 3 De mooiste onderdelen uit het vakgebied Natuurkunde - 4
De natuurkunde is een geweldige inspiratiebron voor verzamelaars van thematische postzegels.

Aandacht is er tevens voor de opkomst van de moderne wetenschap in Europa. De fysica neemt daarin een dominante en een bijna overkoepelende positie in. In de eerste bijdrage in het boek beschrijft de auteur aan de hand van een filosofische benadering de weg van het versterken van aandacht voor fysica, waarbij kernachtige uitspraken van de filosoof Immanuel Kant veelvuldig worden geciteerd. Hij schetst globaal de bijdragen van natuurkundigen als Röntgen, Planck, Einstein en Newton in de ontwikkelingen van de theoretische natuurkunde. Daarna volgt een stevige bijdrage in het boek over basisbegrippen in de natuurkunde als energie, atomen, materie en magnetische en elektrische velden.

Unieke en verwonderlijke afbeeldingen maken deze, maar ook alle andere bijdragen fascinerend aantrekkelijk. Ook vindt de lezers veel informatie over de deeltjestheorie, Higgs-deeltjes en het standaardmodel van de fysica met de bijdragen van Hermann Weyl en Niels Bohr. Het derde gedeelte gaat onder andere over de klassieke mechanica, de elektrodynamica, de thermodynamica en relativiteitstheoriën. Het vierde gedeelte bespreekt onderwerpen als astrofysica, biofysica, geofysica (met bijzondere satellietfoto's van Europa), complexe systemen met een wiskundige grondslag en kosmologie. De zogenoemde hemelse schijf van Nebra is bij dit onderwerp besproken. Zelfs werk van Goethe en Wittgenstein is besproken in dit machtig mooie informatieve boek.

ISBN 978-3-7716-4693-6, “Das grosse Buch der Physik”, Ernst Peter Fischer, Edition Fackelträger, 2017, 322 pagina’s.


Gerelateerde artikelen