De rol van Johannes Kepler in de wetenschap & techniek

1 mei 2022

Ter gelegenheid van de 450e geboortedag van Johannes Kepler (1571-1630) is er tot en met 15 mei 2022 de mogelijkheid om de tentoonstelling “Wereldmachine. Een kunstzinnig eerbetoon aan Johannes Kepler” te bezoeken. De grote tentoonstelling tussen de onmetelijke uitgestrektheid van het heelal en de microscopisch kleinste natuur, onderzoekt de aspecten hoe wetenschappelijke resultaten werden opgepakt en geïnterpreteerd door kunstenaars, soms met ironie en humor.

De rol van Johannes Kepler in de wetenschap & techniek

Maschinenbuch

Het gaat overigens om de menselijke verbeeldings- en innovatiekracht, die evenzeer een wetenschappelijke als een artistieke drijfveer is. In de vorm van scènes leidt de tentoonstelling de bezoeker langs opstellingen met thematische kunstwerken, die zijn aangevuld met voorbeelden en citaten uit de theorie en praktijk van de natuurwetenschappen.

Bezoekers maken kennis met bijdragen van het werk van Johannes Kepler, Attila Csörgő, NASA/ESA, Sigmar Polke, Ralf Baecker, Monica C. LoCascio, Wendelin Pressl, Helga U. Griffiths, Werner Gruber, Werner Heisenberg, Bertrand Lamarche, Albert Einstein/Nathan Rosen, Miguel Alcubierre, Bertrand Lamarche, George Pal, Ann Lislegaard, Jan Swammerdam, Antoni van Leeuwenhoek, Pinar Yoldas, Heather Barnet, ETA Hoffmann, Martin Brunnemann, Verena Friedrich, Christa Sommerer & Laurent Mignonneau, Thomas Feuerstein, Dominique Koch, Laurent Lamarche.

Eerder vond de expositie “Weltmaschine” plaats, waarvan de aandacht voor Johannes Kepler ook deel uitmaakte. Bij die expositie verscheen een stevige publicatie onder de veelzeggende titel “Maschinenbuch”. De inhoud van dit fascinerende document bespreken wij in meerdere uitgaven van onze nieuwsbrief.

De rol van Johannes Kepler in de wetenschap & techniek - 2
Weltmaschine, affiche Rosi Steinbach, Johannes Kepler, 2021 / OÖ LKG, Foto: Michael Maritsch.

ISBN 978-3-03942-029-2, “Maschinenbuch”, Gottfried Hattinger, Uitgeverij Scheidegger & Spiess, 2021, 632 pagina’s, € 39.

OK Linz, OK Platz 1, A-4020 Linz, www.ooekultur.at.


Gerelateerde artikelen