Werken van Edvard Munch in dialoog met andere kunst (1)

1 mei 2022

Het ALBERTINA Museum Wenen wijdt een schitterende voorjaarstentoonstelling 2022 aan Edvard Munch (1863-1944). De uitgebreide tentoonstelling is in meerdere opzichten uniek: meer dan 60 werken van de internationaal bekende Noorse kunstenaar tonen zijn omvangrijke oeuvre, dat grensverleggend is geworden voor hedendaagse kunst.

Werken van Edvard Munch in dialoog met andere kunst (1)

Edvard Munch, Im Dialog

Dat wordt getoond aan de hand van het werk van zeven hedendaagse kunstenaars, met stip grootheden uit de 20e eeuw, die een visuele dialoog aangaan met werk van Edvard Munch. Het zijn de kunstenaars Georg Baselitz, Peter Doig, Andy Warhol, Jasper Johns, Tracey Emin, Miriam Cahn en Marlene Dumas.

De door de kunstenaars, respectievelijk vertegenwoordigers ervan, geselecteerde werken illustreren op indrukwekkende wijze de invloed van Munch op de kunst tot op de dag van vandaag. Dit zijn werken die naar Munch verwijzen, met duidelijke sporen van zijn invloed. De invloed van Edvard Munch op het nageslacht heeft niet alleen te maken met zijn melancholisch wereldbeeld.

De nadruk ligt eerder op zijn experimentele omgang met schilder- en druktechnieken, zijn unieke wereld van het gebruik van kleuren, pigmenten en penseelstreken, die de geschiedenis van de schilderkunst hebben gevormd en nog steeds doet. Deze stijl maakt Edvard Munch de modernste kunstenaar van deze tijd, om niet te zeggen de hedendaagse kunstenaar van moderne schilderkunst.

De benaderingen van Munch zijn net zo gevarieerd als die van de geselecteerde kunstenaars zelf. Voorbeelden zijn die van Georg Baselitz' boslandschappen en zijn soms indirecte portretten van de Noorse schilder, terwijl Andy Warhol iconen opnieuw op zijn eigen manier reproduceert. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-9052-9, “Edvard Munch, Im Dialog”, Antonia Hoerschelmann, Klaus Albrecht Schröder en Dieter Buchhart, Prestel Verlag, 2022, 280 pagina’s, € 32,90.

ALBERTINA Museum, Albertinaplatz 1, A-1010 Wenen, www.albertina.at.


Gerelateerde artikelen