Tijdschriften vallen op door gebruik van optische illusies

29 maart 2022

Door de keuze voor een titelzijde met een afbeelding in een uitvoering van een optische illusie krijgt het tijdschrift een opvallende en aantrekkelijke uitstraling voor verzamelaars en liefhebbers van het spel met optisch bedrog. Het tijdschrift ‘fluter.’ bracht op de titelzijde een merkwaardige en tevens fascinerende vorm van optisch bedrog aan.

Tijdschriften vallen op door gebruik van optische illusies

Illusies op fluter. en Apotheken Umschau

Een flinke groep personen zal het in eerste instantie niet eens opvallen, dat er sprake is van een bewuste manipulatie van onze gewoonte om met waarnemingen situaties snel te beoordelen of de afbeelding snel ‘af te scannen’ op inhoud en de informatie die ervan uit gaat. Pas na beter te kijken of na het verwerken van de waarneming, valt het op dat er sprake is van een optische illusie die indruk maakt. Met een paar keer knipperen van de oogleden komt het echte beeld als een dubbel beeld bij de ogen op ons netvlies terecht voor verwerking en ervaren in ons brein.

Tijdschriften vallen op door gebruik van optische illusies - 2

De uitgave ‘Apotheken Umschau” maakt voor de opvallendheid van de uitgave van 1 februari 2022 gebruik van een ontwerptechniek, die door Arcimboldo bekend is geworden. Het is een kunststijl waarmee hij portretten en objecten schilderde, die opgebouwd zijn uit velerlei voorwerpen, dieren, groenten, fruit en dingen uit de natuur. De redactie van Umschau koos voor de titelpagina een digitaal werk van Omar Aqil, een 3D-illustrator uit Pakistan. De lezer ziet in de uitgave nog twee werken.


Gerelateerde artikelen